Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати със сигнал за злоупотреби в Ловешкия театър

Очакват се резултатите от проверката на Министерството на културата

Драматичният театър в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

За проблеми в Ловешкия театър сигнализира пред БНР председателят на синдикалната организация към КТ „Подкрепа“ Марио Иванов. Той изразява позицията на 17 актьори и служители. Те са се подписали и под сигналите, изпратени от синдикалната организация до Министерството на културата. 

Сигналите са свързани със своеволия и лошо управление на директора на театъра Биляна Петрова, посочи в предаването „Хоризонт за вас“ на БНР Марио Иванов: 

„Делене на чужди и свои. Двоен стандарт. Управлението на театъра е като секта. Няма никаква комуникация. Нямаме Художествен съвет, нямаме Дирекционен съвет. Имаше само едно Общо събрание с участието на цялата трупа – и там само се крещеше. Постоянно се назначават хора и текучеството е голямо. Имаме назначен адвокат, психолог, от вчера имаме назначен фотограф. И драматург, който води страницата във Фейсбук. Пак е неин човек. А другите не сме ги виждали. И художник - изпълнител, който си живее в театъра и натрупа 1000 лева разход, докато бяхме в отпуск заради пандемията“. 

Марио Иванов заяви, че към края на миналата година Ловешкият театър е натрупал загуби в размер на 490 хиляди лева. Той обясни, че се правят представления с големи разходи, но без приходи. А също и че директорката ползва командировки за сметка на театъра при лични пътувания. И още: 

„Направиха друг съюз – Съюза на артистите, който работи в полза на директорката, а не в полза на работещите. Защото тя казва – това е нашият синдикат. И за председател е назначен заместник-директорът, за секретар – главният счетоводител. Заплашва хората, че който не се прехвърли в Съюза на артистите, ще му закупи еднопосочен билет, няма да му бъде подновен договорът и ще бъде уволнен“. 

Директорът на Ловешкия театър Биляна Петрова отказва да застане пред микрофонаВ писмено становище до медиите тя посочва, че в началото на тази година приходът на театъра се е повишил два пъти спрямо същия период за миналата година. Относно назначенията посочва, че част от хората съвместяват по няколко длъжности. Тя обаче не отговаря на въпросите има ли конфликт в театъра и оказвала ли е натиск върху тези, които не искат да сменят синдикалната си принадлежност. 

Марио Иванов посочи също, че известен ловешки бизнесмен е назначен за домакин на театъра, получава заплата и осигуровки от театъра. 

За проблемите в театъра са уведомени кметът на Ловеч Корнелия Маринова и министърът на културата.

За липса на ясна политика относно репертоара на театъра потвърждава и Йосиф Сърчаджиев, който е режисьор на четири постановки на ловешката трупа. По думите му един спектакъл се играе само на премиера и най-много още един-два пъти, независимо от големия интерес:

„Аз просто не знам какво става в организацията на този театър. Няма програма. Не знаеш кога се репетира и кога ще има нови представления. Има нещо, което е ненормално в тоя театър. Има нещо гнило, нещо болестно в тоя театър“. 

След подадените сигнали в Министерство на културата оттам отговориха за БНР, че са извършили проверка на дейността на Ловешкия театър и се очакват резултатите от нея. 

Още по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени