Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магията на Родопите в един пътеводител

Елена Иванова
Снимка: drumivdumi.com

Магията  на Родопите може да се почувства по всяко време през годината, каза за БНР Елена Иванова, създател на блога "Друми в думи". Тя издаде и пътеводител "Седем дни в Родопите – от Ивайловград до Гоце Делчев". 

"Те са красиви през всеки сезон, освен това са богати не само на природни забележителности, но и на исторически и културни места. Това е все пак и една от най-големите планини в България, след Стара планина те заемат над 13% от територията на страната", допълни в предаването "Хоризонт за вас" Елена Иванова.

Елена Иванова е била на пътешествие в Родопите много пъти. Една от забележителностите, които ѝ е направила най-силно впечатление, е крепостта Устра, която се намира до село Устрем и е разположена на висок скален рид.

"Също така голяма впечатление ми направи тракийското светилище Харман кая. То се намира в района на Момчилград, близо е до едно по-известно светилище – това край село Татул. Харман кая се състои от две огромни каменни площадки, наречени хармани, от там идва и името. Тези площадки са прорязани с различни линии, освен това има и различни ямки, пълни с вода. За това светилище се смята, че то е свързано с ритуалите на траките и в него са гадаели по движението на Слънцето."

Впечатляващо е и коритото на река Арда, която образува красив каньон. Река Арда има 17 извори.

"Ориентировъчно, като населено място изворите са до село Арда, а каньонът е до село Кошница", допълва Иванова. 

Елена Иванова препоръчва, ако отиваме за първи път в Родопите, да посетим най-известните светилища в района на Кърджали – Перперикон, Татул, Дяволския мост до Ардино.

"Също така много интересен е и районът на Ивайловград. Край Ивайловград има една забележителна крепост – Лютица, наричана още мраморния град, защото е изградена от мраморни камъни".

Край Ивайловград се намира и най-пищният дом от римско време по нашите земи – вила Армира.

Цялото интервю с Елена Иванова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.