Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 19-25 юли 2020

| обновено на 25.07.20 в 12:00

В 6:00 в събота стартира може би най-дългоочакваният планински ултрамаратон у нас - “Обиколката на Витоша” или “Витоша 100”, както също е известен. Тази година, заради коронавируса, отпаднаха много състезания, а това беше отлагано, но, в крайна сметка, вече е факт. В събота сутринтa беше стартът на колоездачите и дуатлонците. В полунощ потеглят бегачите, наричани още скороходци. С тях на старта ще застанат и оцелелите от първата част на дуатлона - колоезденето, за да се опитат за втори път да преминат близо 100-километровото трасе, този път пеша. Очаква се в неделя да разберем кои са победителите сред тях и сред бегачите. За първи път планинският ултрамаратон се провежда през 1983 г. Миналата година участваха над 2200 души, а тази са записани 2100 състезатели от 15 държави.

Минути преди старта на "Обиколката на Витоша" при хижа "Плевен" в Стара планина пък започна първото издание на  ултрамаратона "Балкан Ултра". Тарсето е 80 км, с положителна денивелация 6500 метра. По него няма маркировка, участниците се ориентират по собственото си GPS устройство, няма и подкрепителни пунктове. При влошаване на времето могат да използват 5 хижи за подслон.

Инцидент на пътя спря опита на ултрамартонеца Краси Георгиев за самостоятелно бягане в продължение на 500 км, повечето от които в равна и гореща Добруджа. След изминаването на 130 км лек автомобил е минал много близо до него, Краси е отскочил и е паднал в дълбока канавка, при което е наранил рамото си. Бил е със светлоотразителни знаци и челник, а автомобилът е продължил, без да спре. Пристигайки в Плевен, Краси е решил да прекрати предизвикателството "Добруджа 500+".


Ники Русев

Снимка: Иван Тотев

Николай Русев премина маршрута “Дребните трябва да могат да скачат” 8b+ в пещерата “Проходна” край Карлуково. 14-годишният катерач го определи като много труден, но мотивацията да се справи с предизвикателството очевдино е била достатъчно голяма.

Същия ден съотборничката на Ники от клуба на НСА - Алекс Тоткова, премина “One hot minute ext.” 8a+ също в “Проходна”, a дни по-рано изкатери и “Напред” 8с. През март тя стана първата българка, преминала маршрут с категория 9а и първият български катерач, изкатерил 9а извън страната - линията „Victimes del futur“ в Маргалеф, Испания. На 11 юли Ники Русев също изкатери първото си 9а - “Напред и нагоре” в “Проходна”.

И още един маршрут от висока категория, изкатерен от българин през последните дни - в края на миналата седмица Алекс Янев премина линията “Бяло сладко” 8b на скалите край Дряново.

Алекс Тоткова

Снимка: Иван Тотев

Международната федерация по спортно катерене обяви, че на 2 август ще проведе първото онлайн състезание в дисциплината “скорост” - “Connected Speed Knockout”. В новия формат над 50 атлети от 9 държави ще се състезават на 7 стени, разположени на 7 различни места по света. Надпреварата ще се излъчва на страницата на федерацията във Фейсбук и в канала й в Youtube.

Състезание по скорост

Снимка: IFSC

Легендите Томи Колдуел и Алекс Хонълд преминаха линия, свързваща 17 върха в Скалистите планини в Колорадо. Двамата нарекоха маршрута “Continental Divide Ultimate Linkup”. Той обединява 11 технични линии от общо 56 въжета с трудност до 6b+, които те са изкатерили за 36 часа.

===

Дрю Руана е направил второ преминаване на боулдъра на Даниел Уудс “Box Therapy” 8C+ - един от най-трудните боулдър проблеми в света. В началото на годината 20-годишният Дрю, известен с успехите си в спортното катерене, записа първото си 8C+ - “Sleepwalker”, и обяви, че не иска повече да се сътезава, а да се отдаде на скалното катерене. Американецът обяснява, че тренира с тежести, но не и на фингърборд, тъй като е открил, че това е начинът неговото тяло да се подготвя за сложни изкатервания.

===

Смайваща сила демонстрира чешкият катерач Адам Ондра, който прекара няколко дни по скалите в Австрия - там той се е справил първо с боулдър 8B+, после е преминал маршрут 9а (от трети опит), осъществил е второ преминаване на прочутата линия на Алекс Хубер “Orca” 8с+ (на която той дава категория 9а) и е завършил с първо преминаване в стил онсайт на линия с категория 8с+.

Катрин Дестивел

Снимка: Катрин Дестивел - личен архив

Катрин Дестивел стана първата жена, която ще бъде удостоена с най-престижната награда в алпинизма - “Златен пикел” за цялостна кариера. Вчера, 24 юли, французойката навърши 60 години.

Дестивел започва да се катери на 12-годишна възраст и като тийнейджър преминава някои от най-трудните маршрути в Алпите. През 80-те години на миналия век участва в състезания по спортно катерене. Става първата жена, преминала категория 8а в света. През 1990 г. осъществява соло изкачване на Пти Дрю по ръба на Бонати, прокарва нов маршрут по Западната стена там, а след това прави зимни соло изкачвания на северните стени на Айгер (1992 г.), Гран Жорас (по реброто на Улкър, 1993 г.) и Матерхорн (по маршрута на Бонати, 1994 г.). Осъществява второто свободно преминаване на Словенския маршрут на Транго Тауър, изкачва Шишапанга (от югозапад) и прави опити на Анапурна (от юг), Макалу (от запад) и седемхилядника Латок 1 (от север). Записва две премиери в Антарктида. Понастоящем е редактор в собственото си издателство, което лансира слабо известни, но талантливи писатели.

Сред носителите на “Златен пикел” за цялостна кариера са легенди като Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Джон Роскели, Крис Бонингтън, Войчех Куртика, Джеф Лоу, Кшищоф Виелицки и др. Наградите ще бъдат връчени през септември, по време на планинарския фестивал в Ладек, Полша.



Снимка: БГНЕС

На 24 юли се навършиха две години, откакто ни напусна първият водещ на рубриката за екстремни спортове по БНР - Петър Атанасов, доайен на информацията за алпинизъм и екстремни спортове, ерудирана и дълбоко уважавана личност, създател на Международния фестивал на планинарското кино - “Банско филм фест”, организатор на стотици събития, свързани с популяризирането на планинарската култура в България. Петър Атанасов бе изключително прецизен в информацията, която събираше и съобщаваше в ефир, както и в редица онлайн и печатни издания. С усърдието, авторитета и своята начетеност той вдигна високо летвата в отразяването на новините от екстремните спортове. Контактуваше и черпеше новини от първоизточниците - имена от световна величина в различните спортове, личности, до много от които българската публика успява да се докосне по време на фестивалите в Банско именно благодарение на него и екипа му.

Със спомен за Петър Атанасов протича “Лятна филмомания”, организирана от Банско филм фест в планинското градче. Тази вечер ще бъдат показани последните филми от 3-дневната програма.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени