Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карол Уилямс: Тактиката на Тръмп напомня за КГБ през 80-те години

Органите на реда се опитват да разпръснат протест в Портланд.
Снимка: БТА

Мъже, облечени в камуфлажни дрехи с маски на лицата, без обозначителни знаци, тежко въоръжени, патрулират по улиците, арестуват хора, вкарват ги в микробуси също без знаци и ги отвеждат в незнайна посока.

На такива сцени станахме свидетели тази седмица и то не къде да е в държавата, обявявана от своите граждани за най-демократична в света. Мястото е Портланд, щата Орегон, където американският президент Доналд Тръмп изпрати федерални агенти, за да се справят с безредиците, в които прераснаха протестите срещу полицейското насилие и расизма.

От сълзотворен газ пострада дори кметът на Портланд, а Тръмп се зарече да разположи общо 75 000 федерални агенти в още големи градове в цялата страна - първо в Чикаго.

По традиция най-големите градове в Съединените щати са либерални, а кметът само на един от тях - Сан Диего, е републиканец - всички останали са демократи.

„Зелените човечета“ на Тръмп, писа „Файненшъл таймс“ по повод хибридната тактика да изпрати военизирани части да се справят с безредиците - аналогия с анексирането на Крим от Русия.

Карол Уилямс е дългогодишна кореспондентка на „Лос Анджелис таймс“ в бившия соцлагер, по-конкретно в Москва, Будапеща и Берлин. В момента тя живее в Сиатъл, където група демонстранти окупираха част от града и го обявиха за зона, свободна от полиция.

Според нея тактиката на Тръмп напомня за КГБ през 80-те години, а целта му е да всява страх у хората преди изборите и да разпалва расистки войни, които да помогнат на кампанията му.

С Карол Уилямс разговаря Тоня Димитрова.

От Минеаполис, до Атланта, Ню Йорк, Чикаго, Сиатъл, а сега и Портланд - гневът на хората се засилва или поне така изглежда от тази страна на океана?

Много е тревожно, защото протестите в Сиатъл, където аз живея, вече започнаха да бъдат овладявани. А в Портланд изригна много гняв след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис и това фокусира вниманието върху расовото неравенство, което все още доминира в Съединените щати.

Администрацията на Тръмп вместо да се опита да помогне на общностите, да успокои ситуацията на местно ниво, изпрати тежко въоръжени федерални агенти, които изплашиха абсолютно всички. Живях в Съветския съюз през 80-те години, когато агенти на КГБ отвеждаха протестиращи от улицата и ги откарваха в неизвестна посока. Точно това се случва сега тук и е ужасяващо. Местните власти в Портланд, Сиатъл и Чикаго, следващото място, където смятат да пращат федерални агенти, казват, че е абсолютно незаконно да има федерална намеса в работата на местната полиция.

Федералните агенти само влошават ситуацията, гневят демонстрантите и разпалват още повече протестите. Това е една много тежка намеса, която просто не е необходима.

Социалните размирици не са нещо ново за Съединените щати, но друг път намесвали ли са се федерални агенти по този начин, за да овладеят ситуацията?

Имало е намеса на Националната гвардия в края на 60-те по време на протестите срещу войната във Виетнам. Но това беше преди 60 години и никога не е ставало дума за агенти облечени в камуфлажни дрехи и с тежко въоръжение като тези, които изпратиха в Портланд.

Тези мъже имат оръжия за водене на война, оборудването им е за борба с тежки бунтове. Доста е плашещо - тази част е безпрецедентна, никога не са пращали такива хора за справяне с безредици и те в общи линии дори провокират насилието.

Полицията в Портланд твърди, че тук не става вече въпрос за Джордж Флойд или расово равенство, а за насилие и хаос. Очевидно протестите и безредиците не могат да бъдат овладени от местните власти - как трябва да стане това?

Това не е вярно. Ситуацията вече деескалираше и полицията си връщаше контрола. В Сиатъл полицията реши да се оттегли, да остави протестиращите да кажат, каквото имат да казват в продължение на няколко седмици. И ако е имало някакви безредици - не може да се каже, че полицията е изпуснала контрола, защото тя просто не се е и опитвала да контролира протестите. Демонстрациите започнаха да стават по-малобройни, едно ядро от протестиращи останаха да лагеруват в окупирания район на града. И полицията се намеси едва, след като този лагер започна да прилича на сборище на бездомници. Нямаше никакво насилие, контролът върху окупирания район се върна в ръцете на градските власти.

Така че нямаше нужда от намеса в Сиатъл. Същото важи и за Портланд, където в антирасистките протести накрая участваха само най-твърдото ядро демонстранти, нямаше нужда от външна намеса. И тези външни сили само предизвикаха гневна реакция. Сега по улиците отново има хиляди хора, а само преди тяхното пристигане протестът затихваше и имаше около 40-50 души на улицата.

Доналд Тръмп обяви, че праща 75 000 федерални агенти в големите градове. Американските медии коментират, че подобен ход напомня за създаване на национална полиция или Министерство на вътрешните работи - нещо, което е абсолютно нормално за европейските държави, но противоречи на федералния принцип за устройство на САЩ?

Той няма право да създава такава сила. Има много малък сегмент от агенцията за федерална отбрана, който трябва да охранява федералните сгради. Тези хора имат за цел да гарантират сигурността, а не да водят война срещу американския народ.

Това, което се случва според мен, е, че администрацията на Тръмп, която се справя по отвратителен начин с пандемията, допълнено от срива на икономиката и антирасистките протести в цялата страна - заради всичко това Доналд Тръмп се опитва да промени публичното говорене, да отклони вниманието като разпалва расистки войни. Така има оправдание да изпрати федерална армия и да накара белите да се почувстват отново в безопасност.

Това ли е причината от началото на протестите той да говори непрекъснато за ред и законност?

Проучванията на общественото мнение показват, че огромно мнозинство от американците признават, че имаме ужасен проблем с расовите отношения в тази държава и това само се влошава при управлението на Тръмп, защото той подкрепя хората, които вярват в превъзходството на белите, насърчава антисемитските сили. Всичко изглежда като една ненужна провокация, настройване на американци срещу американци и никога в миналото това, не е било резултат от политика идваща от върха.

Във време на пандемия - коя е основната грижа на американците – Covid-19 или престъпността. И ако не престъпността, защо тогава Тръмп залага на стратегията за ред и законност точно сега?

Защото това е единственото, което може да направи. В неговата глава това е начинът да привлече повече хора да гласуват за него. Той изгуби вече подкрепата на белите жени в предградията, на хората с висше образование, които подкрепяха икономическата му политика. Но икономиката е в руини и няма да се оправи до деня на изборите.

Опитва се да всее страх у хората, че анархисти превземат страната, превземат големите градове, а това не се случва. Дори и във вихъра на протестите в Сиатъл повечето хора подкрепяха демонстрантите, подкрепяха протеста срещу тези диспропорционални убийства, присъди и обвинения срещу хората с различен цвят на кожата. Но с тази стратегия той няма как да спечели широка подкрепа, освен в тесния кръг на расистите и хората, които вярват в превъзходството на бялата раса.

Дори преди да бъде избран Тръмп за президент през 2016, американското общество беше разединено. Сега при тази президентска администрация разделението става още по-ожесточено. До къде може да стигне то и колко напрежението може да ескалира особено във време на пандемия?

Пандемията удари най-мощно местата, където са най-твърдите привърженици на Доналд Тръмп - Флорида, Тексас, Аризона - това са огнищата, там губернаторите-републиканци послушаха президента и не приеха коронавирусът насериозно. Не наложиха задължително носене на маски, не осигуриха защитни облекла на медицинските лица, не увеличиха капацитета на болниците за лечение на болни от КОВИД. В тези места носенето на маска и спазването на социална дистанция се превърна в политически въпрос - резултатът е, че именно там има най-голям взрив на пандемията.

Хората започват да осъзнават, че коронавирусът не е измама - не е нещо измислено от демократите с цел да бъде свален Доналд Тръмп, а сериозна международна криза. Съединените щати се справя най-лошо в целия свят. Вижте другите държави, където има голям брой инфекции - ние сме в много срамна компания - Барзилия, Русия, Индия.

Рейтингът на Тръмп е около 30 в момента и спадът в одобрението към него се превърна в трайна тенденция - може ли да обърне посоката на вятъра преди изборите?

Със сигурност ще се опита и това прави и сега, разединява още повече хората, с цялото напрежение, омраза и страх, определя протестите в защита на движението „Животът на чернокожите има значение“ като анархистки, има хора, които се опитват да сплашват хората в предградията.

Но местната полиция реши да гледа на протестите като на акт за упражняване на свободата на словото. Има хора, разбира се, които прекаляват - чупят прозорци и рушат. Но полицията реши да остави да бъде изпусната парата, а федералните агенти ядосват всички, защото се намесват в законно и в по-голямата си част мирно протестно движение.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна