Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дупница има 7 обекта в националния туристически регистър

Часовниковата кула, Дупница
Снимка: Кирил Фалин

Седем забележителности в Дупница и района са вече в Националния регистър на туристическите атракции на Министерството на туризма, обявиха от Общината. Още няколко обекта в града могат да добият такъв статут, ако се подобри инфраструктурата около и до тях, коментират експерти.

В националния регистър на Министерството на културата вече попадат Часовниковата кула, Тюрмето или Джамията, която е изложбена зала, Околийската къща, която е галерия, къщата-музей "Жельо Демирвски" с етнографска спирка в нея, древното селище с некропол "Св. Спас" край с. Червен брег, черквата "Възнесение Господне", крепостта на хълма "Кулата" над града.

Повечето от тях са в града, до някои обаче няма изграден асфалтов път и достъпът е труден. Емблематичната за Дупница Часовникова кула, използвана първо като наблюдателница до 18 век, ще бъде реставрирана с пари по европрограма. Повече от две години часовниковият механизъм е спрял. Старият механизъм ще остане като музеен експонат, а в кулата ще бъдат монтирани няколко монокъла. Ремонт ще има и на компрометираната дървена фасада.

Продължават рестврационните дейности и по древното селище "Св. Спас" при с. Червен брег. До всичките 7 обекта, включени в Националния регистър на Министерството на туризма, е осигурен безплатен целогодишен достъп, като амбициите на общината са състоянието на обектите да се подобрява и да се осигуряват туристически беседи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени