Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Заразените с Covid-19 в света надминаха 16 милиона

Италия - карантина и за пристигащи от България, отрицателен PCR за Австрия

| обновено на 26.07.20 в 14:45
Снимка: Pixabay

Заразените с коронавирус в световен мащаб надминаха 16 милиона, съобщи Световната здравна организация. Повече от половината случаи са в Америка и Карибите, допълва Франс прес. Редица европейски държави въвеждат нови ограничения за пристигащите от чужбина в опит да противодействат на разпространението на заразата.

Испания обяви, че е безопасна страна с локализирани, изолирани и контролирани огнища на коронавирус, предадоха световните агенции след като по-рано Великобритания съобщи, че ще подлага всички пристигащи от Испания на двуседмична карантина.


По-рано испанското здравно министерство отчете, че в страната все още се откриват локални огнища на заразата, но равнището на разпространение на заразата е забележимо по-ниско от показателите през април.

От утре пристигащите в Австрия от страни с повишен риск, сред които и България, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди влизането.

А от вторник - 28 юли в Гърция влиза в сила изискването за отрицателен тест за коронавирус и от пристигащите със самолет от България и Румъния. Досега такова важеше само за преминаване на сухопътната граница. Остава в сила и изискването за баркод от електронния формуляр. Мярката е в сила до 4-ти август, съобщават от Министерството по защита на глажданите в южната ни съседка.

Италия въведе задъжителна карантина за пристигащите от България и Румъния, както и за държавите извън Европейския съюз.

Милано

Същевременно Северна Корея въвежда режим на строга карантина в град Кесон, за да предотврати разпространението на коронавируса.

Лидерът Ким Чен-ун обсъди на извънредно заседание на политбюро на Корейската трудова партия въвеждането на режим на максимална готовност за борба с коронавируса.

В Мексико само за денонощие заразените с коронавирус станаха 6 751 души, като така общият брой на заразените в страната надхвърли 385 хиляди.

В Съединените щати регистрираните случаи на заразени с Covid-19 за последните 24 часа са 68 212. Експерти коментират, че след регистрираното в края на пролетта подобрение в ситуацията, броят на заразените сега отново започва да нараства.

Финландия въведе 14-дневна карантина за пристигащите от Австрия, Словения и Швейцария поради повишения брой на заразените с новия коронавирус. Мярката влиза в сила от утре.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна