Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Хаджигенов: Пикът на ескалацията на протеста ще бъде в сряда

Йоана Лилова: Протестите са един празник на будните млади хора

| обновено на 26.07.20 в 12:04
Николай Хаджигенов
Снимка: БГНЕС

Смениха едни министри на Пеевски с други министри на Пеевски. Това е жалка история. Протестът иска оставка за цялостно творчество, корупционно, на правителството“. Това каза пред БНР адвокат Николай Хаджигенов, един от организаторите на антиправителствените протести. 

По думите му опитите са протестът да бъде динамичен и да освобождава фантазията на хората

Пикът на ескалацията е в сряда - национален митинг протест в София и в цялата страна блокиране на всичко... Правителството на Борисов повтаря грешките на Орешарски, дори задните входове научиха“. 

В предаването „Неделя 150“ Хаджигенов допълни:

Превръщаме се в диктатура и наше задължение е да се изправим срещу тиранията... Искаме да направим постигане на максимално честни и прозрачни избори чрез дистанционно гласуване, електронно гласуване и максимална публичност на изборния процес... При липсата на честни избори единственият начин да пробием ГЕРБ е в някакъв начин да се съберем“. 

Според него бъдещето е в коалициите: 

Колкото по-шарен е един парламент, толкова по-малка е възможността за т. нар. „исторически компромиси“, които се превърнаха в историческа дефекация. Когато процесът на политическите споразумения е достатъчно публичен и шарен, тогава има възможност да се сключват сделки в интерес на хората, а не в интерес на определени политици“. 

Йоана Лилова е на 17 години и е един от младите хора на протестите: 

Протестирам от първия ден и реших, че е крайно време да заявя гражданска позиция. Ходя всеки ден. Една от основните причини да съм там, както и за повечето хора, е, че искаме да ни управляват хора, които мислят за народа, хора, които умеят да гледат с перспектива, и хора, които искат да работят за доброто на държавата... Ще остана да уча в България и аз, както и много мои приятели, сме решили да променим нещата тук... Алтернативата сме ние, хората. Фактът, че сме пробуждаме е огромен. За мен на първо място е това, че се обединяваме. Протестите са един празник на будните млади хора“. 

Това, което Йоана не харесва в политиката на страната е осакатяването на природата в България и за нея е важно „да пазим това, което имаме, защото живеем в една страхотна и цветна държава“. Според нея няма достатъчна подкрепа за българските артисти и не се инвестира в културата и в образованието в България

Интервюто с Николай Хаджигенов и с Йоана Лилова можете да чуете в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна