Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Пампоров: Протестът е опит да се върнем към нормалната държавност

Алексей Пампоров
Снимка: Ани Петрова

Рокадите в правителството не го спасяват, каза в интервю за предаването „Преди всички“ социологът от БАН Алексей Пампоров.

Не можем да отречем, че от самото начало на прехода в България имаше злоупотреби, но никога не е имало толкова безпардонна наглост в присвояването на средства. Тя лъсна в трите месеца на икономическа депресия, защото властта тръгна първо да спасява фирмите на олигарси и това вбеси хората. И в цялата тази ситуация нямаме адекватни действия на прокуратурата. Хората са възмутени и от показната акция в президентството през парадния вход. Те не излязоха заради Румен Радев, а заради президентската институция, която изглежда като последния неовладян остров. За нея се гласува мажоритарно на национално ниво, припомни Пампоров.

Според него винаги има опасност при промяна в конституцията да се направят грешки. Пампоров смята, че сегашната конституция е добра:

„И Наказателният кодекс не е лош, но не се спазва. Главният прокурор нарушава презумпцията за невинност. Хората живеят с усещането, че достойнството им е накърнено, Щом може да се влезе с автомати в президентството, това може да се случи в дома на всеки от нас“.

Протестите определено са в посока защита на конституцията, каза още социологът.

Водещият лозунг на протеста е „Няма леви, няма десни, всички сме бесни“. Хората са на площада, въпреки различните си политически симпатии. Министър Горанов трябваше да си отиде отдавна, когато се оказа, че е обитавал безплатно апартамент, допълни Пампоров.

Според него протестът е опит да се върнем към нормалната държавност - от времето на Филип Димитров и Жан Виденов, защото тогава правителствата приемаха вота на недоверие и казваха „Да, провалил съм се“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна