Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ягодинската пещера в европроект за обновяване

Тодор Тодоров:С реализирането на проекта се очаква 20 % увеличение на туристопотока в Ягодинската пещера

Снимка: yagodinska-peshtera.com

Ягодинската пещера участва в трансграничен проект с европейско финансиране заедно с пещерата Алистрати в Гърция. Финансирането по проекта ще подпомогне по-доброто запазване на пещерата и обновяването на туристическата инфраструктура.

Инициативата за участие в европейската програма „Interreg България-Гърция 2014-2020“ под заглавие „Моите пещери“ е на ръководството на гръцката пещера Алистрати край Серес.

„От българска страна първоначално трябваше да участват Ягодинската и пещера Ухловица. За момента в проекта остава само Ягодинската, която очаква финансиране в размер на 146 хиляди евро", каза в предаването „Рано в неделя“ по „Хоризонт“ Тодор Тодоров – председател на туристическо дружество "Родопея", което стопанисва пещерата.

"Средствата ще бъдат използвани за осветлението на пещерата, включително и за аварийното. Ще се подменят перилата, ще се постави видео наблюдение вътре и да се вижда как се движат групите от туристи, а също и ще се постави и видео стена отвън, на която ще се вижда какъв е туристическият поток в гръцката пещера Алистрати. Те ще наблюдават нашия туристопоток, ние ще наблюдаваме техния. Това ще помогне за рекламиране на двете пещери“.

Десетки пъти са намалели туристите от началото на извънредното положение заради коронавируса, отчита Тодор Тодоров:

„Годишно посетителите са достигали и до хиляди души. През миналия месец те са били само 150 човека. Ситуацията е трудна за екскурзоводите. Посетителите получават инструкции на входа на пещерата да се движат на дистанция, пускат се на по-малки групи, има изискване за носене на маски“.

С реализирането на трансграничния проект се очаква 20 % увеличение на туристопотока в Ягодинската пещера, казва още Тодор Тодоров.

Пещерата Алистрати в Гърция е една от най-големите в Европа и сред най-красивите, посочи професор Никос Карталис – директор на пещерата:

„Тя има коридори с дължина 3 километра, но за посетителите е отворен само 1 километър от тях. Има изобилие от сталактити и сталагмити – с дължина около 18 метра с различна форма и цвят. Има червени и бели сталагмити и редки форми, които  се казват Хеликтити. Това са форми, които растат в различни направления. Те са с големи и специфични форми, което прави пещерата уникална".

Пещерата Алистарти             Снимка:Никос Карталис

Никос Карталис отчита около 50 хиляди посетители от цяла Европа, а българите са 20% от всички посетители. За тях има специална цена от 5 евро, която включва екскурзовод на български език. Интересът е обясним, тъй като се намираме близо до границата и сме само на 65 км от Кавала и на 45 км от Аспровалта.

Професор Никос Карталис разказа за ползите от участието в този проект:

„По този проект са предвидени множество семинари, конференции, за да представим на местните хора тази програма ИНТЕРРЕГ България – Гърция. Това е много важно, защото местните хора са ключът за подобряване на туристическия продукт в района".

Затова се радваме на сътрудничеството с България, заяви още проф. Карталис.

„Посетителите в Гърция много лесно и бързо могат да стигнат и до обектите в България, защото са много наблизо. По този начин има потенциал за двойно увеличение на туристите до около 100 хиляди чрез програмата в тази област“.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.