Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

3 млн. лева помощ за консервните предприятия

Българските преработвателни предприятия ще получат над три милиона лева финансова помощ, за да компенсират част от разходите за транспорт, сортиране, почистване и съхранение на готова продукция от праскови и нектарини, сливи, малини, домати, пипер и патладжан. Помощта е част от мерките, които се въвеждат от държавата като облекчения за земеделските стопани заради пандемията от коронавирус.

За да получат подпомагането, консервните предприятия трябва да представят фактури, доказващи плащания към градинарите и доказателства, че са завишили обема на изкупената продукция от регистрирани земеделски производители с над 15% спрямо 2019 г. Предвидените ставки за подпомагане са за праскови и нектарини - 27 лева на тон, по 21 лев на тон ще е помощта за сливите, за изкупени малини предприятията ще получават по 139 лв на тон, 37 лева на тон е финансовата инжекция за изкупен пипер и 20 лв за тон патладжан.

Указанията за държавната помощ и съпътстващите ги регистри ще бъдат публикувани на сайта на ДФ"Земеделие".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от