Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ настоява 50-те лева месечно към пенсиите да бъдат до края на годината

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС
КНСБ даде положителна оценка на представените вчера от правителството допълнителни социално-икономически мерки. Според лидера на синдиката Пламен Димитров до края на година трябва да бъдат предприети още мерки за подпомагане, независимо от тяхната цена.

КНСБ настоява действието на мярката "60 на 40" да бъде удължено след септември, пенсионерите да получават по 50 лева към пенсиите до края на годината и да бъде разширен обхватът на хората, които получават помощи за отопление през зимата. По последни данни на КНСБ издръжката на живота на човек от 4-членно домакинство е 626 лева на месец.

"Издръжката на живота през второ тримесечие на лице от 4-членно домакинство 626 лева, с лек спад на необходимите средства за издръжка, с около 3 лв. спрямо декември миналата година и с около 13 лв. на 4-членно домакинство в размер в момента на намаление, имам предвид, спрямо декември миналата година в размер на 2 504 лева. Основната причина, сигурно се сещате, е намалението на цената на газа", коментира Пламен Димитров.

КНСБ прави детайлен анализ на нужните средства за издръжка на живот. При средна стойност 626 лева на човек от домакинството тя е 695 лева за мъж, 656 лева за жена и 536 лева за дете до 13-годишна възраст. В сравнение с декември миналата година стойността на издръжката бележи лек спад от половин процент, което се дължи основно на намалението на цената на газа, обясни Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ:

На годишна база, спрямо юни 2019-а година има нарастване от 56 лева на издръжката или с малко над 2 процента, като основен принос за това имат най-вече повишените цени на храните:

"Хранителните стоки нарастват с близо 6 % за едногодишен период и това е най-високият ръст от 7 години назад. Причините за това нарастване са най-вече нарастване на цените при хляб, зърнени храни с 3,6% на годишна база, месо и местни продукти с 11%, мляко и млечни продукти с 5%. Всички тези продукти имат изключително важно значение за бедните домакинства, защото те са с по-висока тежест за техния бюджет. Може да се каже, че живота на бедните домакинства относително повече поскъпва или те повече обедняват" 

Данните на КНСБ сочат, че все още 67 процента от домакинствата живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота. През 2019-а година те са били малко повече – 71 на сто, но все още всяко седмо от 10 домакинства живее с общ доход под нужните за издръжката средства. 

От синдиката алармират, че едва една трета от българите получават заплата на нивото на средната или по-висока от нея. За осигуряване на средствата за издръжката от 2504 лева би трябвало всеки от двамата възрастни в домакинството да получава нетна заплата не по-ниска от 1252 лева. КНСБ алармира за топ 10 на икономически дейности с най-нисък размер на средната заплата и съотношение с необходимото възнаграждение за издръжката на живота:

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев представи средносрочните цели на синдиката за постигане на 800 лева минимална заплата и 1700 лева средна заплата:

"Вярно е, че зависи в голяма степен от бързото излизане от кризата и съживяването на икономиката още от началото на следващата година. Една по-гъвкава политика по отношение на минималната работна заплата дава различни варианти за достигане на тези нива", допълни Томев.

Целия репортаж на Мария Костова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени