Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Борисов: Над 3 милиарда е пакетът от мерки за борба с последиците от Covid-19

Лъчезар Борисов
Снимка: БГНЕС

Близо 3 милиарда и 400 милиона лева се очаква да бъде социално-икономическият пакет от мерки за борба с последиците от пандемията. Това съобщи в предаването "12+4" новият министър на икономиката Лъчезар Борисов:

“Може би някои от посланията от вчера не бяха чути за тези икономически мерки. На първо място искам да кажа, че има два пакета от мерки. Първите са финансово-икономическите мерки на стойност 1 млрд. 162 млн., които са финансирани от централния бюджет. Там има голям пакет от социални мерки и значителен пакет от икономически мерки. Но има и втори пакет от икономически мерки, който ние в детайли в 15,00 часа днес ще дискутираме заедно с представителите на всички работодателски организации. Този втори пакет от конкретни икономически мерки е на стойност 1,8 млрд. лева. Мислим и за още 400 млн. лева, които биха дошли със средства на ЕС“, каза той и заяви:

“Така че пакетът нараства, общоикономическият пакет, от общи мерки над 3 млрд., близо 3 млрд. и 400 млн. лева, което ние ще съсредоточим да бъдат инвестирани в икономиката“.

“Всичко това (икономическите мерки –б.р.) е направено на базата на един много дълбок анализ, като сме се съсредоточили в разходния подход в структурата на БВП, който включва няколко елемента. Ние инжектираме средства във всеки един от факторите на икономическия растеж – от една страна това е потреблението, на второ място това са държавните разходи, на трето са инвестициите“.

Сред водещите приоритети на Лъчезар Борисов ще бъдат спазването на националното тристранно споразумение с работодателите и синдикатите, както и скоростта на изпълнение на социално-икономическите мерки.

“Първият ми приоритет ще бъде спазване на националното тристранно споразумение заедно с работодатели и синдикати и от там нататък пакетите от мерки, които разработихме с работодатели и синдикати и от там с правителството, които бяха одобрени от Коалиционния съвет. Това ще бъдат стъпките. И следващото нещо, върху което бих наблегнал доста сериозно, е скоростта на изпълнение на тези мерки. Защото в момента българската икономика, малкият и среден бизнес, хората имат нужда от много бързи мерки, така че те да бъдат усетени, а и да преодолеем кризата“.

Мотивите за приемане на поста

“Човек, който е работил 18 години в Министерството като държавен служител, започвайки от най-ниските постове като главен експерт и минавайки през всяка една следваща стъпка и работейки 18 г. за българската икономика, мисля че това беше една следваща стъпка, когато поех този ангажимент, но наистина това е едно значимо предизвикателство, защото в момента глобалната и българската икономика са изправени пред големи предизвикателства“.

Интервюто с Лъчезар Борисов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна