Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпънаха палатка на Орлов мост, Борисов отговори

| обновено на 30.07.20 в 00:39
Снимка: БГНЕС

Протестът тази вечер започна по-рано и доби масовост в 19.00 часа. За пореден 21 ден с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Организаторите обявиха, че ще опънат палатки пред Министерския съвет и ще останат до подаването на оставка на правителството и главния прокурор.

В центъра на столицата часове наред днес останаха затворени 10 ключови кръстовища. Преминаващите през тях линии на градският транспорт бяха пренасочени.

Към 20.00 часа в пространството между Министерския съвет и Президентството има няколко хиляди души. Обстановката е спокойна, предаде репортер на БНР. 

Премиерът Бойко Борисов призова протестиращите да спрат да блокират ключови кръстовища в София.

Във видео, излъчвано на живо в профила му във "Фейсбук", Борисов каза, че получава притеснителни доклади от МВР, че протестиращите провокират полицаите и неправомерно блокират кръстовищата.

"Нека всеки, който иска, да протестира. Но демократично ли е по този начин да се нарушават нечии чужди права? Редно ли е да се обиждат и да се провокират полицаи? Нека има протести, но да не се затварят кръстовища, да не се пречи на нормалния живот на хората. Догодина има избори. Който ги спечели, ще управлява. Това е демокрацията“, коментира Борисов

Протестиращите разпънаха палатка на Орлов мост и обявиха, че няма да я вдигнат, докато не бъдат постигнати целите на протеста.

Пеша, покрай тях премина лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, на път за БНТ. Той беше освиркван и замерян с предмети. След излизането си от БНТ Марешки заяви, че депутатите от партията му са готови във всеки един момент да подадат оставка, но изрази съмнение, че това би решило проблемите.

Отделна акция на инициативата "Правосъдие за всеки" започна в 19:30 пред Съдебната палата. Тя е под наслов "Свободата няма нужда от каскет" и с нея се отбелязват една година на демонстрации срещу избора и работата на сегашния главен прокурор Иван Гешев.

Блокада на ключови кръстовища в столицата през деня

Малко след 12:00 часа протестиращи блокираха за кратко кръстовището на булевардите "България" и "Иван Е. Гешов", след което го освободиха и се насочиха към НДК в посока ул. „Фритьоф Нансен” и продължиха към "триъгълника на властта".

Част от сформираното шествие на протестиращи се насочи към "Петте кьошета", където също имаше блокада на кръстовището.

Протестиращи преминаха и покрай Съдебната палата с възгласи "Гешев е позор" и "Оставка", след което се насочиха към "триъгълник на властта", където блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и "Дондуков", заставяйки под прозорците на Министерски съвет.

След това се отправиха на шествие към "Орлов мост", като по пътя блокираха за кратко кръстовището на бул. "Цар Освободител" с ул. "Г. С. Раковски" при Руската църква.

Спирайки за кратко и пред Народното събрание, протестиращите след това достигнаха до кръстовището пред Софийския Университет, което също беше блокирано, преди да блокират и кръстовището на "Орлов мост".

Протестиращи започнаха да се събират още около десет часа сутринта пред сградата на президентството в центъра на София.

Въпреки че организаторите на днешния протест призоваха в социалните мрежи хората да започнат да се събират на обичайното място около фонтана пред президентството, още от сутринта до момента няколко десетки демонстранти са се събрали тук. Какво казаха те:

"Аз се надявам да дойдат. Днешният ден беше обявен да бъде като протестен".

"От 10 часа сме тук. Хора ще се съберат и хора ще има всеки ден докато не станем свидетели на промяната, на алтернативата, на младите, които носят много по различен светоглед от това, което е установило статуквото, защото с всеки изминал ден все повече се ограничава свободата на хората. Защото в момента няма демокрация".

Това казаха някои от демонстрантите. Иначе, както казах, организаторите от така нареченото "Отровно трио" обявиха намерението си, протестът да продължи до полунощ на 1-ви август.

Във видео, разпространено в личния профил на премиера, Бойко Борисов заяви, че протестът е форма на демокрация, но не е съгласен със затварянето и блокирането на кръстовища. "Никой не им пречи пред Министерски съвет, но да затварят кръстовища... И другите граждани имат права", каза премиерът.

Снимки: БГНЕС и Евелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени