Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Работна група подготвя мерките за предоставяне на земеделските субсидии до 2027-а

Снимка: БТА

"Всяка държава – членка съставя стратегическия план като привлича задължително в консултациите организации, работещи за обществено полезна дейност“. Това каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Светла Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации във връзка с работата по стратегически документ за българските земеделци - Проектът на идентифицирани потребности за Новата Обща селскостопанска политика 2021-2027г,  който е стъпка към изработването и на план за действие.

„Земеделието е обща политика за всички страни – членки и за всички се прилагат едни и същи правила. За разлика обаче от досега, когато по тази политика се даваха директни плащания - на хектар, правеха се проекти по Програмата за развитие на селските райони, това са основните два фонда, които захранват тази политика, сега вече всяка една държава членка трябва да прилага тази политика чрез т.нар. Стратегически план. Това са мерки, които да постигнат деветте цели на Европейския съюз в областта на земеделското производство и производството на храни, опазване на климата и други“ , обясни Светла Боянова.

„И в този Стратегически план ние трябва като държава да определим на база на тези хоризонтални за всички държави членки еднакви цели, какви мерки, какви интервенции ние ще определим, чрез които ние по вече двата европейски фонда ще предоставяме субсидии“.

Създадена е работна група от българска страна , която ще разработва стратегическия план за нашата държава.

„В групата обаче не са включени браншови организации на земеделците. Но това е така защото те не отговарят на изискването на Постановление на Министерски съвет, според което в работните групи участват само неправителствени групи , които са в обществено полезна дейност“, уточни още Светла Боянова.

Предстои Координационната група за изготвяне на Стратегически план за обща селскостопанска политика да приеме вътрешни правила за работа.

Вече изтече срокът за обществено обсъждане на проекта.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от