Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чикаго" - от Варненската опера за столичната публика

Снимка: Държавна опера - Варна

На 29 юли на откритата сцена "Платформа А6" зад НДК софийската публика ще гледа класическия бродуейски мюзикъл “Чикаго”, създаден по мотиви от пиесата "Чикаго" на Морис Далас Уаткинс. Лицензът за българската версия на продукцията е на Държавна опера Варна, която влага огромен артистичен и професионален ресурс, за да отговори на изискванията на създателите на оригинала.

В главните роли са Мариан Бачев – Били Флин, Десислава Николова – Вилма Кели, Лилия Илиева – Рокси Харт, режисьор е Борис Панкин, дирижира Страцимир Павлов. За разлика от почти всички драматургични произведения в музикалния театър, в „Чикаго“ двигатели на сюжета са жените, което придава друга енергия, друга сетивност и специален чар на спектакъла.

Това е една изключително силна продукция и интерпретация на бродуейски мюзикъл, която по никакъв начин не отстъпва на оригинала. Речитативът е на български език, а изпълненията са на английски. Това много улеснява и публиката, и актьорите, които определено се чувстват в кожата си, изтъкна пред Радио София Магдалена Сотирова от организаторите. 

Сюжетът на “Чикаго” разказва за кабаретна актриса, която убива любовника си, но с помощта на високоплатен адвокат успява да убеди съда в своята невинност и да стане звезда в очите на пресата и обществото. За първи път на сцената ще има денс капитан в лицето на хореографа Анастасия Неделчева, която изпълнява ролята на една от шестте убийци в прочутото "затворническо танго". 

Оригиналът на мюзикъла (1975) е на Боб Фос, един от най-големите американски хореографи и режисьори. Римейкът на „Чикаго“ в памет на Боб Фос (1996) е отличен с 6 награди „Тони“, 2 приза "Лорънс Оливие" и "Грами" за най-добър шоу албум. Преведен на 10 езика, мюзикълът е гледан от над 17 милиона зрители в цял свят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!