Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зоя Велкова: По-строги мерки за предприятия, които заустват в реки или в канализация

Снимка: БТА

„Когато има замърсяване с нитрати от земеделска дейност, замърсяването е дифузно и не изчезва за кратко време. В случая е залпово замърсяване и тогава говорим за нерегламентирано изпускане на вредни емисии в точката на заустване от промишлено предприятие“. Това коментира пред БНР Зоя Велкова, химик във фирма за пречистване на градски и промишлени отпадъчни води, във връзка със замърсяването на река Марица в Хасковска област.

По думите ѝ вероятно голямото предприятие в района има комплексно разрешително за заустване.

„В България е налице екологично законодателство в съответствие с всички европейски норми. Въпросът е доколко и дали тези разпоредби са спазени. Трябва да се направи цялостна комплексна проверка в предприятието… Според нас най-големият проблем е неправилното оразмеряване и липсата на адекватно проектиране на пречиствателните съоръжения към съществуващите промишлени предприятия. Изграждат се неефективни инсталации, които не са съобразени с нуждите и спецификата на даденото производство“.

В предаването „12+4“ Велкова допълни:

„В България няма капацитет на органите, които да оценят въздействието на едно предприятие върху околната среда. Навсякъде се сблъскваме с некомпетентни хора“.

Според химика в момента се вземат проби от място, където няма замърсяване и затова пробите ще излязат перфектни:

„Въпросът е кога е станало? Трябва да се проследи потокът на водата. Докъде е стигнало замърсяването... Трябва да се замислим за контрола върху предприятията, които заустват в реки или в канализация. Да има по-строги мерки, да има адекватно изградени пречиствателни станции“.

Интервюто със Зоя Велкова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от