Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Златните криле в резервата „Сребърна“

Къдроглавият пеликан
Снимка: БТА

В своето предаване от поредицата „Природните резервати на България“ Елена Кортел ни повежда към северната ни речна граница, където в близост до река Дунав царуват много уникални биологични видове, за които ни припомня краткият вариант на днешната Радиоенциклопедия. Сред тях е и превърналият се в емблема на резервата „Сребърна“ къдроглав пеликан, прославил се като една от най-умните птици със своите колонии от „детски градини“, с живите си мрежи за лов на риба, създавани от собствените им криле и с малките си „нашенски“ хитрости за отмъкване на строителен материал от гнездата на съседа.

Любознателните могат да узнаят повече ако чуят и цялото предаване.

В поредицата „Природните резервати в България” ще чуете техните гласове, резултати от наблюденията на учените за поведението им и историята на уникалния резерват. Разказват експертите от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Русе Светлана Иванова, Рени Петрова и доктор Росен Илиев, биолог.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени