Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Беларус са арестувани 32 руснаци от частната армия "Вагнер"

Президентските избори в Беларус са насрочени за 9 август. Опозиционни кандидати не бяха допуснати
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Задържаните в Беларус руски граждани са служители на "частната военна компания "Вагнер", съобщи днес агенция БелТА, като се позова на беларуските правоохранителни органи, цитирана от ТАСС.

Според информация на БелТА снощи в санаториум близо до Минск са били задържани 32 души, които агенцията определя като служители на частна военна компания. Още един човек е бил задържан в южната част на Беларус, се казва в съобщението. По отношение на задържаните се води проверка.

Според съобщението на агенцията групата е пристигнала в Минск в нощта срещу 25 юли, а на 27 юли се преместила в един от санаториумите в района на Минск, където привлякла внимание с "нехарактерно за руски туристи поведение" и облекло в стил "милитъри" - в частност, гостите не употребявали алкохол, не посещавали заведения и избягвали контакти с околните.

Правоохранителните органи посочили пред БелТа, че арестите били извършени, след като властите получили информация за пристигането в Беларус на повече от 200 "бойци", с цел да дестабилизират ситуацията в страната в периода на предизборната кампания за президентските избори в страната, насрочени за 9 август.

Агенцията разпространи списък на задържаните, а държавната телевизия "Беларус-1" показа кадри от задържането на руските граждани.

Засега нито руските власти, нито беларуските правоохранителни органи не са пожелали да коментират темата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна