Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция връща средно по 8 000 евро на пенсионер, удръжките били незаконни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото правителство ще върне на пенсионерите един милиард и 400 милиона евро. Върховният съд определи сумата като незаконно удържана. Всеки гръцки пенсионер ще получи средно по 8000 евро. С право на обещетение са и българите, които получават пенсия от гръцката държава.

Един милиард и 400 милиона евро е сумата от държавния бюджет, която ще бъде върната на пенсионерите,чийто пенсии бяха орязани по време на финансовата криза,заяви в парламента премиерът Кириакос Мицотакис. Правителството изпълнява решение на Държавния съвет, който е висшият административен съд на Гърция.

Магистратите постановиха, че приетите закони в периода 2015 - 2016 година, отнасящи се до орязване на основните пенсии, са в нарушение на Конституцията. Решението на съда не подлежи на обжалване и правителството е принудено да го изпълни до края на настоящата година.

Това решение обхваща два милиона и половина пенсионери, които ще получат обратно удържаните суми. Средно около 8 хиляди евро ще получи всеки пенсионер, изчислиха финансисти.

Съдебното решение включва и чужденците,сред тях и българските граждани,които получават гръцки пенсии.

Изплащането ще стане на три етапа в зависимост от размера на удържаните суми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна