Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската книга за българчето Добри очаква издание и на български

Журналистката Моника Шанън пише книга за българчето Добри и тя е бестселър в Съединените щати вече 86 години. Казва се "Добри". Главен герой в повествованието е Атанас Качамаков, художник и скулптор, роден 1898 година в Лясковец. Той е и автор на илюстрациите.

От Национален дарителски фонд "13 века България" търсят начин да преведат неизвестния за България роман за деца и юноши.

Книгата е тотален бестселър в САЩ и през 1934 година чупи рекордите по продажби. Досега претърпява 11 тиража.

"Когато готвихме изложба за родословието, попаднах на името Атанас Качамаков, после разбрах и за книгата за българчето Добри", каза пред БНР Симеон Мильов, етнолог, бивши директор на Историческия музей в Перник.

"И така разбрах и за книгата, и за това, че през 1934 взима наградата за детска литература в САЩ, а в Англия на следващата година печели за най-поучителна книга за деца. След това реших и в България да се чуе за тази книга. Мисля, че за онова време това е Хари Потър за детската литература в света". 

Едно българско момче, което живее на село, то започва да рисува, иска да стане скулптор. Дядото успява да убеди майката - детето да учи в София. Това са всъщност разказите на скулптура Атанас Качамаков, които той разказва на журналистката Моника Шанън. Тя оформя неговите спомени в книга. 

"До края на този година очакваме да издадем книгата", допълни в предаването "Преди всички" Слава Иванова, изпълнителен директор на Национален дарителски фонд "13 века България".

Книгата ще бъде подарявана на училища, на читалища, няма да бъде продавана. Ще бъде изпращана и до български училища в чужбина.

"Работим с една литературна агенция, която е във връзка с американското издание и ние се борим в момента да получим авторските права. За да могат и българските деца да имат достъп до нея... Книгата е един апотеоз на българските нрави, обичаи, за всичко онова, което е българският дух". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна