Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 години ме крепи любовта към пациентите - техните мечти и желания

С наполовина по-малък щат от сестри се справяме блестящо, казва старшата сестра в хемодиализата на „Света Анна“ Марина Правчанска

| обновено на 31.07.20 в 09:40
Снимка: Гергана Хрисчева

Марина Правчанска работи от 40 години в отделението по хемодиализа на Университетска болница "Света Анна" в София. Започнала е веднага след завършването си на Централния медицински институт – София през 1980 година и така до днес. В трудовата си книжка има благодарствена заповед за спасяване на живота на пациентка. Сестрата има рядка кръвна група и независимо че има три противопоказания да бъде дарител, тя дава кръв и спасява родилка.

"Стресът за пациентите на хемодиализа е голям. С много неща трябва да бъде запознат за бъдещото си лечение и новия начин живот – вързан към апарата", каза пред БНР Марина Правчанска, старша сестра на отделението по хемодиализа в болница "Света Анна".

Още преди да започне работа, младата бъдеща медицинска сестра минава всеки ден покрай строящата се бъдеща областна болница. Започва по разпределение в отделението по ортопедия и остава там 13 години. Тогава болницата се е казвала "Рачо Ангелов" и е била само един корпус, като едното крило е било само за чужденци.

"И не беше толкова голяма болницата и всички се познавахме. Събирахме се за всички празници. И тогава болницата беше областна. Работех с желание още като започнах в отделението по ортопедия. И след 13 години се преместих в отделението по хемодиализа".

Работата в отделението по диализно лечение е голяма любов на Марина Правчанска. Важно е по думите й да си професионално подготвен за това как се съчетава апаратурата с биологичния материал – кръвта, за да може тя да се пречиства и начинът на живот на пациента да се подобрява.

Марина Правчанска                    Снимка:Гергана Хрисчева

"Самото естество на работа е много трудно. Персоналът е малко. Има недостиг и на сестри, и на лекари. Но това ядро, което съм създала, се справя. От 18 сестри по щат аз имам 8 сестри. Но се справяме, защото сме достатъчно квалифицирани и отдадени и успяваме да помагаме на хората", категорична е Правчанска.

Само една сестра в отделението е под 30 години, всички останали са на пенсионна възраст.

Сестра Правчанска разказва, че пациентите на хемодиализа зависят изцяло от апаратурата. Когато пристигнат за лечение, а това се случва по три пъти седмично, трябва да им бъде комфортно и лечението да протича адекватно.

"За разлика от други болници тук има и нощен екип в отделението. В другите болници поради липса на хора тези екипи са премахнати. Стресът на пациентите е голям, но те продължават да се надяват, че ще бъде намерен донор и ще имат нови бъбреци. Но това е голям проблем за България – няма донори", разсъждава още Марина Правчанска.

Сестра Правчанска е убедена, че единственото нещо, което я крепи толкова дълго време, са пациентите – техните мечти и желания. Както и новостите в хемодиализата. Отделението в "Света Анна" е напълно обезпечено с модерна апаратура.

Във връзка със спазването на противоепидемичните мерки медицинската сестра смята, че българинът все още не е разбрал, че трябва да ги спазва, а идват тежките есенно-зимни месеци.

Още по темата чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени