Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново издание на Алея на книгата във Варна

Разнообразна културна програма и тест по грамотност очакват посетителите

2
Снимка: Асоциация „Българска книга“

„Алея на книгата“ акостира във Варна за своето единадесето издание от 31 юли до 9 август. Над 50 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пешеходната част на бул. „Сливница“ – от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10 до 22 часа.

Най-голямото пътуващо книжно изложение в България ще зарадва посетителите и с разнообразна Културна програма на традиционния Литературен кът, която представя българската литература в цялото ѝ разнообразие чрез срещи между автори, издатели и читатели.

В рамките на Културната програма на събитието организаторите от Асоциация „Българска книга“ и Институтът за български език при БАН предизвикват ученици, преподаватели, родители и всички посетители на специално събитие под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!“, посветено на грамотността. Под формата на занимателни езикови задачи и игри всеки може да тества знанията си по български правопис, граматика и пунктуация.


Всеки участник ще получи стикери с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепяни върху надписи на публични места, в които са допуснати грешки. Най-успешно справилите се участници ще получат и други награди. Събитието ще се проведе на Литературния кът на открито, разположен на пешеходния бул. „Сливница“ на пресечката с ул. „Стефан Караджа“, два пъти – на 31 юли, петък, между 19 и 21 ч. и на 1 август, събота, между 16 и 18 часа.

„Алея на книгата“ е инициатива на Асоциация „Българска книга“. Началото е положено в морската ни столица през 2010 г. съвместно с община Варна, като всяка година изложението утвърждава позицията си на любимо културно събитие от летния афиш на града. Изложението пътува в различни градове на страната.

Следете събитието във Facebook


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна