Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

InspireHope.Space – ключът към устойчивата промяна е в добрите дела

Виктор Кирков
Снимка: личен архив

"Идеите се генерират от личности. Промяната се случва от общности". Това е посланието, което отправя към нас платформата InspireHope.Space. Тя "отвори врати" едва преди няколко дни, но вече ни вдъхновява с истории за личности, които носят добротата и любовта в сърцата си и я даряват на хората около себе си.

"Вдъхновението и надеждата са в основата на промяната на човешкото мислене. Платформата представя различни истории на хора, които променят света около себе си, които правят България едно по-хубаво място. Черпим вдъхновение от добрите примери около нас, защото те са навсякъде. Човек трябва да им обръща внимание. Могат да бъдат както в една ромска махала, където деца организираха благотворителен турнир в помощ на болно дете, така може да бъде и един израснал в институции младеж, който сега се грижи за бездомни животни,“ сподели пред Радио София спортният мениджър и социален предприемач Виктор Кирков, създател на платформата.

Идеята за създаване на InspireHope.Space се заражда като продължение на спортната социална инициативата "Отбор на надеждата", която за своите 9 години успява да преобрази живота на стотици младежи в неравностойно положение. Футболният тим, ръководен от Виктор Кирков, продължава да дава възможност за нов старт и реални шансове за успешна кариера и щастлив живот на мнозина нуждаещи се от подкрепа.

"В тази си съзидателна дейност футболният отбор привлече хиляди съмишленици със същата кауза в личния си свят и в нашата обща реалност. Разчитаме да станем общност, която да тръгне към реална и устойчива промяна на обществото. Това, което голяма част от съгражданите ни желаят  се случи сега на площада, много трудно би могло да се осъществи, поради ред причини. Хората очакват, че смяната на една власт с друга ще промени изцяло начина им на живот, но това в действителност е доста продължителен процес, който преминава през промяна на мисленето и действията ни. Според мен е необходимо хората да започнат да се трудят по-усилено за общото благо, а не само за собственото си облагодетелстване," коментира още Виктор Кирков.


InspireHope.Space ни запознава със съвременни герои на добротата като фотографа Иван-Александър и съпругата му Стефи, които от началото на пандемията заживяват в село Воден и заедно с местните хора превръщат населеното място в райско кътче, посредством инициативата "Остави се да си Воден". 

В платформата откриваме и историята на Александра, която даде надежда на съседите си в Париж по време на кризата с Covid-19, пеейки на терасата с чудно хубав глас. Навлизаме и в интригуващия свят на пътеводителя на Всемирното познание Кръстю Ангелов от село Срем. 

Вдъхновяваме се от разказите на баскетболистката Гергана Брънзова, която успя да пребори множествената склероза и албанецът Лео Кадели, създател на фейсбук групата "Приятели, ПОМАГАЙТЕ!", която обединява над 60 хил. съмишленици около безвъзмездната подкрепа между хората.

С нетърпение очакваме и следващите вдъхновяващи истории в InspireHope.Space, платформата, която разказва за доброто, разпространява благите дела и ни показва първите стъпки към промяната на света, за която всички мечтаем.

Чуйте и подробния разказ на Виктор Кирков за новите герои на добротата в интервюто на Луиза Лазарова. 

И още за добрите идеи, превърнали се в добри дела около нас, в една анкета за Радио София на Александра Илиева:


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от