Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дефлация в Германия през юли след намаляване на ДДС

Потребителската инфлация в Германия излезе на негативна територия през юли отчасти в резултат на намаления данък добавена стойност (ДДС), показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) остана през юли на нивото от предходния месец, когато се повиши с 0,6 на сто.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация в Германия през юли се понижи с 0,1% след повишение с 0,9% през юни, като това е най-слабото инфлационно развитие от повече от четири години насам (от май 2016г.) в резултат на негативния ефект на пандемията Covid-19 и решението на правителството да намали данък добавена стойност в сила от 1-ви юли като част от мерките за борба с коронавирусната криза.

Негативно влияние върху инфлацията оказа и спадът на енергийните цени с 6,7% на годишна база.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се понижи през юли с 0,5% на месечна база и с цели 0,5% на годишна база (спрямо юли 2019г.).

Именно хармонизираната инфлация след следи внимателно от ЕЦБ с оглед на целевата политика на централната банка за нарастване на потребителските цени в цялата еврозона с малко под 2 на сто, като днешните много слаби данни от Германия показват ясно, че централната банка ще продължи с агресивната си политика в подкрепа на слабата европейска икономика без да се притеснява от нарастване на инфлацията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна