Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колко милиарда лева е „публичният дълг“ към пенсионерите

Снимка: Ани Петрова

Т. нар. „публичен дълг“ към пенсионерите и към хората, които през следващите 40-50 години ще се пенсионират, е близо 200 млрд. лева. В резултат на реформата, която започна през 2015 година и ще продължи до 2037 година, с повишаване на пенсионната възраст, с повишаване на необходимия стаж за пенсиониране и вдигане на осигурителните вноски, този дълг ще намалее на 190 млрд. лева. Това е равно на близо 200% от сегашния БВП“. Това поясни пред БНР проф. Йордан Христосков, бивш социален министър и бивш управител НОИ.

Той е автор на анализ за пенсионната система, на която е посветен годишният доклад на Института за икономически изследвания при БАН.

Според проф. Христосков в тази точка трябва да се търсят решения.

Ако търсим решения само в сегашната система, има някои резерви – осигурителните вноски, личните, да се плащат и от всички държавни служители, от тези в системата „сигурност“, но трябва да бъдат компенсирани справедливо; трябва да продължаваме да ограничаваме ранното пенсиониране. Целта е да се насърчи по-продължителната работа“.

В предаването „12+4“ проф. Йордан Христосков допълни:

Трябва да се реши и друг проблем – осъвременяване на старите пенсии”.

Интервюто с проф. Йордан Христосков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от