Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Балкан Ултра" - едно от най-тежките състезания по планинско бягане у нас

По трасето
Снимка: "Балкан Ултра"


В събота в Стара планина се проведе първото издание на  ултрамаратона "Балкан Ултра". Трасето с дължина 80 км и положителна денивелация 6500 метра предизвика някои от най-добрите планински бегачи у нас. По него нямаше маркировка, а участниците се ориентираха по собственото си GPS устройство. Нямаше и подкрепителни пунктове. При влошаване на времето бегачите имаха на разположение 5 хижи за подслон.

"Това състезание се провежда за първи път, по 

страшно стръмно и предизвикателно трасе

и то в сърцето на Централен Балкан - най-красивата част от Стара планина" - каза пред БНР победителят Калоян Пейчев-Кофето. Той постигна време 13 часа и 30 минути. Целта му е била да финишира в рамките на контролното време от 20 часа. 

"Все пак, познавайки голяма част от трасето, исках да изпробвам възможностите си и да се опитвам да преминавам между пунктовете колкото мога по-бързо. В крайна сметка, резултатът беше изненадващ и за мен, и за организатора, което може само да ни радва и да ни кара да си поставяме по-високи цели за догодина. Интересното в случая е, че още от самия старт си бях подготвил храна за цялото трасе и така се получи, че запасите ми стигнаха до финала, не се наложи дори и една вафла да си купя по пътя. Това прави стила на преминаване unsupported или изцяло без външна помощ. Така състезанието за мен се превърна в 100% приключение с официално времеизмерване".

Победителите

По мнението и на Калоян, и на други участници в ултрамаратона, сложността на трасето и забраната на външна помощ, освен на пунктовете, прави състезанието по-интересно и много по-стойностно. 

"Но, разбира се, всяко състезание си има своя чар, независимо от стила на преминаване. Хората са казали, че за всеки влак си има пътници и е хубаво да има различно сложни състезания".

Пирин Галов
"Балкан Ултра" е организирано от друг известен български ултрамаратонец - Росен Русев:

"След доста години в планината и вече след не малко като участник в състезания по планинско бягане, организирането на такова събитие за мен е естествен процес. Всъщност, още от 2016 г. организирам доста големи тренировъчни групови бягания в планините, най-често по непопулярни маршрути".

Илиян Витков
Росен казва, че Централен Балкан е мястото, което му е най-много на сърце и което познава най-добре. 

"В тази красива част на Стара планина няма състезания, освен скоростното изкачване на вр. Ботев. Идеята зад "Балкан Ултра" е да се съберат отбрани подготвени участници и да преминат близо 80-километровата дистанция и огромната денивелация за по-малко от 20 часа. Хижа Плевен е идеалната стартова и финална точка, защото разполага с голям леглови капацитет, база на планинската спасителна служба, гостоприемни хижари и страхотно местоположение в близост до внушителния Северен Джендем. Липсата на допълнителна състезателна маркировка и подкрепителни пунктове е максимално щадящо за природата... и не толкова за човека. 

Това е едно приключение за физически и психически подготвени хора

които искат да тестват силите си и да се насладят на уникалната природа на района".

Десислава Цветанова
Десислава Цветанова е единствената завършила жена. В генералното класиране е 10-а, с време 17 часа и 12 минути. 

По време на карантинния период Кофето е намалил интензивността на тренировките. 

"Колкото и противоречива информация да имаше относно вируса, все пак беше ясно, че засяга дихателните пътища и белите дробове. Решихме с треньорката ми Наталия Величкова, че няма смисъл излишно да се рискува в това отношение, дори и цяла година да се пропусне, нищо не е фатално и на всяка цена. В началото на април в рамките на десетина дни изкарах някакъв грип и не съм бягал въобще. След това постепенно се възстанових и поднових доста плавно тренировките. В момента се чувствам 100% възстановен и постигам все по-добри резултати в планинските бягания. За "Балкан Ултра" по-специфичното в подготовката ми беше, че се опитвах да тренирам повече по Витоша, с повече денивелация и често без пътеки в ниските хвойнови храсти. Такива пътеки изобилстват по трасето на Балкана" - обяснява Калоян Пейчев.

Анета Ралчева

Росен пък отбелязва, че COVID-19 не е повлиял по някакъв съществен начин на организацията "защото, така или иначе, "Балкан Ултра" не цели масовост, а планинското бягане е един от най-рисковите спортове, предвид ситуацията. Разбира се, ако имаше забрана за посещения на хижи и организиране на такива събития, състезанието нямаше да може да се проведе".
 
Изводите му са, че 

хората са гладни за подобен род преживявания

"Участниците имат две нощувки на хижата, получава се страхотна приятелска атмосфера, създават се много запознанства, а настроението е "на шест". "Балкан Ултра" ще се провежда всяка година, а трасето няма да има промени, така се правят традиции и рекорди за най-бързо преминаване. Всеки може да сравни на какво ниво е, спрямо предишно свое преминаване".
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!