Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават блокадите в София

| обновено на 31.07.20 в 18:19
След вчерашните протести за втори ден две възлови кръстовища в центъра на София са затворени – Орлов мост и “Цар Освободител” в района на Президенството.
Снимка: БГНЕС

Трети ден продължава блокадата на Орлов мост в София с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Демонстрантите отказват да освободят възловото столично кръстовище въпреки призивите на полицията. Те ще останат в палатките до изпълнение на исканията, но са готови и на разговори с властимащите, за да бъде очертан работещ план.

От партия "Волт", от движението на Мая Манолова "Изправи се, БГ" и от Движение "България на гражданите" възприеха като заплаха заявеното от столичната полиция, че ще втвърди тона към протестиращите в столицата.

Димитър Делчев от ДБГ обясни:

"Има много спекулации, че протестиращите са блокирали Орлов мост и Министерски съвет. Това не е така. Орлов мост и Министерски съвет са блокирани от господин Борисов и господин Гешев и докато те не си подадат оставката, те ще останат такива. И нещо друго да кажа. Дойдоха днес коли на "Общинска полиция" тук“, каза той и допълни:

“Усещаме как госпожа Фандъкова се готви да се превърне в бухалка срещу протестите. Протестите всеки ден пропускат и линейки, пропускат и полицейски коли, пропускат всички специализирани коли и майки с деца. Протестиращите са тук, защото те са на ценностен протест, исканията са им напълно ясни. Стига провокации, стига опити за преговори. Докато няма оставки, това ще продължава“.

Затворено е движението в отсечката между бул. "Васил Левски" и Орлов мост. Там има полиция, която отклонява трафика. Връзката на бул. "Княз Ал. Дондуков" и бул. "Тодор Александров" е свободна за движение. Затворена е частта по бул. "Цар Освободител" пред Министерския съвет.

Напрежение възникна по-рано днес на Орлов мост. Задържан е пиарът на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева - Петър Кърджилов. Причината, според свидетели, е заради пререкания с възрастна жена, която се е опитала да премине през блокадата.

През нощта не е имало инциденти, само е имало случай на вандалщина, на която полицията е реагирала, но тя не е била свързана с протеста, напротив, протестиращите сигнализирали полицията за проблем.

Възловото кръстовище в центъра на София – Орлов мост остава блокирано и не се пропуска движението на МПС.
Сутринта на Орлов мост бяха Красимир Димитров, който е директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, както и Тони Тодоров от СДВР, зам.-директор на "Охранителна полиция".

Те бяха при хората, за да ги помолят да могат да пускат поне градския транспорт, защото по думите на Димитров градският транспорт се движи с огромно закъснение, автобусите и тролеите също трябва да минават през Орлов мост.

Тони Тодоров подчерта, че блокадите са незаконни и диалогът с протестиращите за пускане на движението по възловите места продължава.

Част от хората, които са на палатки, казаха, че няма как да освободят пространството, защото смисълът на протеста е наистина да има блокиране на улици, а освен това Бойко Борисов и правителството още не са подали оставка.

Красимир Димитров припомни отново, че сегашните протести нямат уведомление в Столичната община и на практика не са регламентирани.

Пред Министерския съвет също има палатки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!