Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкопава ли върховенството на закона решението на КС за имунитета на президента

Румен Ненков
Снимка: БГНЕС

Четейки медиите, подхождам с лека насмешка към вчерашното решение на Конституционния съд по въпроса може ли да бъде разследван действащ президент, всеки е взел нещо от това решение, което счита за изгодно за своята кауза, коментира пред БНР бившият конституционен съдия Румен Ненков, който е и бивш наказателен съдия.

„Решението не казва нещо изключително по простата причина, че каквото трябва да бъде казано, е казано в самата Конституция. Конституционният съд не пише Конституцията, нито я допълва…Мисля, че се преекспонира тезата, че има неяснота в Конституцията, в края на краищата КС се съгласи да се произнесе, произнесе се в духа, в който и аз очаквах и правната общност очакваше. Допусна една неточност – тя се състои в това, тя произтича от самия характер на искането, което като че ли не искаше точно тълкуване на Конституцията, колкото тълкуване на наказателни закони“, каза Румен Ненков.

„Моите критики към това решение, взето с пълно единодушие, е това, че в две изречения, които са в т. 2 и т. 3 от диспозитива КС свързва тълкуването на понятието „държавна измяна“ по смисъла на Конституцията със съставомерната престъпна дейност против Републиката по гл. 1 от Наказателния кодекс. Смятам, че този подход е неправилен, защото Конституцията и конституционните понятия имат самостоятелно значение и да се обвързват със съдържанието на НК означава, че не Конституцията е върховният закона, а съдържанието на нейните понятия се определя от съдържанието на Наказателния кодекс“, посочи още той:

„Според мен по този начин се подкопава върховенството на Конституцията и се дава една равна оценка заедно с НК, който може да бъде променян не от Велико, а от обикновено Народно събрание с обикновено мнозинство“.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени