Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард: ЕЦБ ще запази "предпазната мрежа" поне до юни 2021 г

Кристин Лагард

Европейската централна банка трябва да запази своята "мрежа за безопасност" поне до юни 2021 година, за да подкрепи икономиката на еврозоната, заяви в петък управителят на ЕЦБ Кристин Лагард, визирайки програмата на банката за масивни покупки на облигации.

"Наистина трябва да поддържаме "предпазна мрежа" и много атрактивни финансови условия поне до юни 2021 година, за да се помогне на икономиката", подчерта тя в интервю за местния френски ежедневник Le Courrier Cauchois.

Лагард подчерта, че "реален риск" е малките и средните предприятия да фалират преди края на годината, докато по-големите компании ще имат трудна 2021 година.

"ЕЦБ реши през юни да увеличи обема на своите покупки на активи от 750 милиарда до 1,350 трилиона евро, да удължим тези покупки поне до юни 2021 г. от първоначалната крайна дата до края на 2020 г. и да реинвестира падежиращите ценни книжа поне до края на 2022 г.", посочи централният банкери и допълни:

"Трябва да предвидим подкрепата да продължи и след 2020 г. Наистина трябва да поддържаме мрежа за безопасност и много атрактивни условия поне до юни 2021 г. ", подчерта Лагард.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени