Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Към Радомир отново потича вода от Перник

Язовир „Врелото”
Снимка: БНР

Вода от Перник ще потече отново към Радомир до края на август. С пускането в експлотация на помпена станция “Крапец“ въведеният през декември миналата година режим в Радомир ще падне, съобщи управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

В момента се възстановяват съоръженията, предназначени за аварийно водоснабдяване на Радомир в района на извор „Врелото” и помпена станция „Крапец”.

Те бяха прекъснати преди осем месеца в разгара на водната криза в Перник. За възстановяването им е поискано разрешение от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, каза управителят на ВиК Перник Борислав Иванов:

„Започнали сме възстановяване на тези съоръжения. Правим тестове на помпите, тестове на съоръженията, промивки, защото тази тръба, като не е работила осем месеца отвътре цялата е ръждясала. Направих среща с една фирма, която да монтира нов разходомер. Там на място има разходомер, но все пак той не е заверен, използван е много години и не можем да гарантираме, че отчита вярно”, каза Иванов.

Количествата, които ще бъдат подавани за Радомир, са до 100 000 кубика на месец. Според водния шеф те са напълно достатъчни, за да няма режим.

Иванов отново успокои жителите на Перник, че трябва да са напълно спокойни и че тези количества няма да се отразят на обема на язовир „Студена”.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от