Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Второто тримесечие донесе дълбока икономическа рецесия в Италия и Испания

Подобно на двете водещи икономики в еврозоната в лицето на Германия и Франция, икономиките на Италия и Испания също изпаднаха в дълбока рецесия през второто тримесечие на 2020 г. с оглед на въведените през пролетта строги карантинни мерки и блокади в цяла Европа заради коронавирусната пандемия.

Брутният вътрешен продукт на Италия се сви с безпрецедентните 12,4% спрямо първите три месеца на 2020 г. и отбеляза спад със 17,3% на годишна база, показва предварителни данни на италианската официална статистика Istat. Очакванията на финансовите пазари обаче бяха за още по-драматично понижение с 15% на тримесечна и с 18,7% на година база.

Всички икономически сегменти пострадаха сериозно през второто тримесечие, отбеляза Istat, но без да предостави повече детайли.

Италианската статистика ревизира в низходяща посока и данните за първото тримесечие до понижение на БВП с 5,4% на тримесечна база (от спад с 5,3%) и до понижение с 5,5% спрямо година по-рано (от предишна оценка за спад с 5,4%).

Управляващите в Рим очакват, че италианската икономика ще се сви с 8% през настоящата година, въпреки че икономическият министър Роберто Галтиери сигнализира преди дни, че вероятно ще има низходяща ревизия на тази прогноза. Централната банка на Италия пък очаква спад на БВП на страната с 9,3% през цялата 2020 г., а Европейската комисия - понижение с цели 11,2%, което би представлявало най-драматичния спад в рамките на 27-те страни членки на ЕС.

Испанската статистика INE също представи експресни оценки, според които четвъртата по големина икономика в еврозоната се е свила през второто тримесечие с цели 18,5% спрямо първите три месеца на годината, когато БВП се понижи с 5,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за спад с 16,6 на сто.

На годишна база испанската икономика се срина през периода април - юни с цели 22,1% след спад с 4,1% през първото тримесечие.

Според INE рекордният икономически спад през второто тримесечие успя да заличи само за няколко месеца цялото възстановяване на испанската икономика през последните шест години след финансовата криза.

Властите в Мадрид очакват, че БВП на страната ще се свие с 9,2% през 2020 г., надвишавайки значително спад през испанската финансова криза между 2008 и 2013 г., след което да нарасне с 6,8% пре 2021 г.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.