Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познаваш ли Родопите, познаваш и България

Родопи
Снимка: Таня Милушева
Кратка разходка из Родопите - високо над Триградското ждрело, изключително живописен пролом на Триградска река в Западните Родопи. Ждрелото е с дължина около 7 км, има тясно скалисто легло и стръмни до отвесни склонове. Триградското ждрело е трето по дължина в България, след Буйновското и Трънското ждрело.

През 1963 г. е създадена защитена местност Триградското ждрело. То е част от Стоте национални туристически обекта на България. Основната забележителност на ждрелото е изумителната пещера Дяволското гърло. В източния му склон, много по-високо се намира друга известна пещера - Харамийска дупка.

Отговарям на поздрава - сърдечен и благодарен - "Добре дошли!" и потегляме с джипа под звуците на родопските песни. Нашият гид Велизар Шанов е доволен, че избрахме да посетим най-високата панорамна площадка в Бългалия - Вълчи камък в Родопите пред другата възможна - Орлово око. Площадката се намира в защитена територия по Натура 2000 заради ценни видове растения. Сантиментално председателят на сдружението "Зелена долина" е свързан със селото под нея - Гьоврен.

От баба си помни разказите за тази скала. Хората свикнали с вълка като с домашен любимец, при инцидент с детето на войводата вълкът се опитал да го предпази от падане през дувара, но съседите разтълкували обратно - че иска да му навреди. Тогава войводата върнал вълка на скалата.

Половинчасовия път с джипа някои от туристите предпочитат да изминават пеша. Както и да се изкачите, гледките си заслужават. Това са Малък и Голям Персенк, диамантите на Родопите. Единият се намира над град Девин, а другият - над Кричим. Обръщаме поглед си вдясно. Спира се на следващата местност отсреща - резерват Казаните, най-големия по територия в Родопите - и за растения, и за животни. Другите възможни туристически маршрути са до Орлово око и до Чаирските езера.

Красивите места привличат чужди туристи от Израел и Великобритания, само че тази година заради пандемията са отменени всички резервации. За тези места се смята, че са били на дъното на море.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени