Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ дават 2,1 млрд. долара за коронавирусна ваксина на фирмите Sanofi и GlaxoSmithKline

Правителството на Съединените щати подписа споразумение в петък с фармацевтичните компании Sanofi и GlaxoSmithKline за осигуряване на до 2,1 милиарда долара за тестване и производство на разработваната от тях ваксини срещу Covid-19.

Повече от половината от средствата ще бъдат използвани за подпомагане на по-нататъшното разработване на проектоваксината, а с останалата част ще се финансира разрастване на производството и доставката на първоначални 100 милиона дози от ваксината, заявиха фармацевтичните компании.

"От началото на пандемията Sanofi използва своите дълбоки научни познания и ресурси, за да помогне за справяне с тази криза, като си сътрудничи с Министерството на здравеопазването на САЩ, за да отключи бърз път към разработване на пандемична ваксина и производство в големи мащаби. С нашият партньор GlaxoSmithKline, очакваме нашето проучване във "Фази 1/2" за рекомбинантния помощен подход да започне през септември", заяви в прессъобщение изпълнителният вицепрезидент на на Sanofi - Томас Триумф.

По-рано тази седмица компаниите Sanofi S.A. и GlaxoSmithKline обявиха, че са постигнали споразумение и с правителството на Обединеното кралство за доставка на до 60 милиона дози на разработваната от тях коронавирусна ваксина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!