Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП в готовност да командирова служители в дома за стари хора в Русе

Снимка: БГНЕС

Социалното министерство има готовност да командирова служители в дома за стари хора в Русе, където досега 51 възрастни и шестима души от персонала са с положителни тестове за Covid-19. 22-ма са настанени в лечебни заведения, двама са починали.

Във ведомството е постъпила информация, че голяма част от персонала иска да напуснe.

Обмисля се при необходимост да бъде осигурена допълнителна сграда за настаняване на възрастните. Това съобщи пред журналисти в Народното събрание социалният министър Деница Сачева:

„Има готовност, ако се вземе решение на ниво община, част от потребителите да бъдат пренасочени към друга сграда. Ние имаме готовност със стандарта за социална услуга да покрием разходите за това. Що се отнася до персонала, в случай че има недостиг, също сме готови да командироваме служители там“.

Министър Сачева припомни, че за последните три месеца от тази година е предвидено с част от средствата по линия на Европейската комисия да се създаде т.нар. „ковид стандарт“ за социални услуги, за да има допълнително средства, включително за дезинфекция и лични предпазни средства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна