Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманската общност чества Курбан Байрам

Снимка: БТА

Мюсюлманската общност чества Курбан Байрам. Вярващите раздават курбан за здраве и си искат прошка. Празникът продължава 4 дни, а честванията започнат с отслужването на празничния байрамски намаз.

Вторият голям празник в мюсюлманския религиозен календар се чества 70 дни след Рамазан. Освен повод за веселие и среща с роднини, неговото настъпване дава възможност и за равносметка на живота и поведението на праведните. 

"Курбанът е един от най-големите мюсюлмански празници. Може да го сведем до първият пратеник - Адем", каза в предаването "Хоризонт за вас" заместник-главният мюфтия Ахмед Хасанов.

Празникът е посветен на жертвоприношението и на пророка Ибрахим, който е трябвало да даде в жертва сина си Исмаил. Така Аллах поискал да изпита вярата на бащата и когато видял неговото покорство и готовност да изпълни повелята, той му изпратил да принесе в жертва животно. Целта на курбана е праведните да засвидетелстват своята преданост:

"Самият термин курбан означава приближаване към Всевишния Аллах. Защото ние вярваме, че всеки човек има нужда от близост със Всевишния“, допълни Ахмед Хасанов.

Пандемията от коронавирус се превръща в тежко изпитание за милиони мюсюлмани по света. Ограничени са масовите ритуали, както и посещенията на светите места. Заради удължената противоепидемична обстановка у нас байрамският намаз отново ще се отслужва на открито със спазване на социална дистанция.

Традиционно байрамът започва с празничната молитва, на която присъстват всички мъже. А след това по домовете семействата започват подготовка за празника.

"Ислямът призовава вярващите да си помагат и да градят заедно общество, чиито основи са единството и милосърдието. Празникът Курбан Байрам е споделяне на възможностите с онези, живеещи в нищета" , споделя Хасанов.

"Един от стълбовете на исляма е мюсюлманинът да раздава на брата си. Защото днес си беден, утре си богат, не се знае какво ще стане".

За поредна година празникът Курбан Байрам преминава под знака на благотворителна кампания, провеждана от Главното мюфтийство. Говорителят на духовната институция Джелал Фаик допълни:

"Правим кампания за сближаване. За даряване на курбаните към Главното мюфтийство. След това тези курбани се раздават на крайно нуждаещи се хора и за трите духовни училища, и за Висшия ислямски институт. Тази година имаме 60 тона месо за Курбан Байрама".

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени