Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев за протестите като спасителна идея

Владимир Зарев
Снимка: БГНЕС

"За жалост ГЕРБ от десет години са на власт, имат пълната власт, но министър–председателят я превърна в лична власт. Той решава всички проблеми, но за жалост най-големият проблем – корупцията, си остава“, коментира в предаването "Хоризонт за вас" актуалната ситуация в страната писателят Владимир Зарев, автор на книгата „Орлов мост“, вдъхновена от протестите през 2013 година.

"Огромната страст на властта да строи магистрали се обяснява с това, че там се изливат огромни пари от Европа и народни пари. Там най-лесно може да се краде. За да се докажат кражбите, трябва да има честна прокуратура, а не избирателно дейна. И трябва да има наистина и реално гражданско общество. От 20 години живея с надеждата, че българинът ще разбере, че ако на него му се позволява да краде малко, има други, на които им се позволява да крадат изключително много".

Според писателя протестите са важни и за хората, които подкрепят ГЕРБ. Зарев очаква младите хора да почистят властта.

"Трябва се промени и прокуратурата. Тя е тази, която създава възможности за постигане на справедливост".

Според Зарев сега протестите са не толкова социални, колкото за обновяване на властта, да се достигне до единна спасителна идея за целия народ и обща бъдещност.

Той определи днешните протести като различни, за щастие на тези протести няма самозапалващи се.

"Но се допускат грешки, като затваряне на улици. И другите хора трябва да имат същото усещане за свобода. Да има натиск върху триъгълника на властта, но блокирането на улици може да доведе до отрицателен резултат".

Владимир Зарев посочи още, че не е добре протестите да бъдат вдъхновение за писателите. По думите му "единението на гражданското общество е единственото нещо, което може да озапти истеричния егоизъм на политическите партии и българските олигарси".

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени