Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кредити за над 8 млрд. лева са под временен мораториум заради кризата

Българска народна банка
Снимка: Ани Петрова

Кредити за над 8 милиарда лева са обект на временен мораториум заради кризата с Covid-19. Това става ясно от оценката за състоянието на банковата система към края на юни, публикувано от БНБ.

Заради икономическите последици банките предоставиха възможност за частично временно спиране на плащания по кредитни задължения за физически и юридически лица.

По-голямата част от отсрочените кредитни задължения са за фирми. При физическите лица числото надхвърля 1,9 милиард лева.

Общо подадените заявления за промени по погасителните планове или цялостното им спиране за определен период от време са над 100 000 и като обща стойност се доближават до 10 милиарда лева, но не всички са получили позитивен отговор.

Заради разработената възможност за временни мораториуми върху заемите БНБ изчислява необслужваните задължения по нов стеснен обхват. На базата на него процентът на необслужвани заеми е 8,11 на сто при 8 на сто към края на март. Ако изчислението се правеше по методиката, приложима до началото на кризата с коронавируса, този показател би бил 6,37 на сто.

Като цяло състоянието на банковата система остава стабилно.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от