Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов: Ситуацията с Covid-19 не налага връщане на ограничителни мерки

Снимка: Кети Тренчева

Ситуацията с разпространението на коронавируса към момента не налага връщане на ограничителните мерки. Огнищата, които възникват на различни места, са контролируеми на този етап“. Това заяви в Разлог министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който е на посещение в Благоевградска област.

Имаме ясно разписан алгоритъм на национално и европейско ниво, по който се отчитат рисковете от разпространението и справянето с COVID-19. Най-важните индикатори са свързани с броя на заболелите и готовността на лечебните заведения - като апаратура и човешки ресурс, да приемат заразените с усложнения“, каза министър Ангелов.

Засега системата е устойчива и не се налага връщане на ограничителните мерки, но ние сме готови да ги въведем, ако балансът, който имаме, не издържи, заяви здравният министър.

Обстановката в областта министърът коментира така:

В момента в болницата в Разлог има настанени 15 с клинична картина и с положителни проби, и 17 със клинични и образни данни съмнителни за коронавирусна пневмония“.

Най-големият проблем е с недостига на кадри и натовареността на хората в здравеопазването, призна министърът. Така той обясни и новите огнища на зараза в домовете за възрастни хора в Русе и Варна, където част от персонала работи и в болници. Министерството е готово да оборудва лаборатории за PCR изследвания и в по-малките лечебни заведения, но пречката е, че няма обучени хора. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна