Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС запазва 300 милиона дози от Covid-ваксината на Sanofi

Европейската комисия потвърди в петък, че е запазила 300 милиона дози от експерименталната ваксина срещу Covid-19, произведена от френската фармацевтична компания Sanofi S.A.

"Днес направихме важна стъпка с компанията Sanofi, за да осигурим достъп до бъдеща коронавирусна ваксина за европейците", заяви президентът на Комисията Урсула фон дер Лайен.

"Водим разговори и с други компании за обещаващи ваксини, базирани на различни технологии. Ваксината ще бъде глобално благо", допълни тя.

Въоръжена със спешен фонд от над 2 млрд. евро, Европейската комисия иска да сключи сделки с до шест производители на лекарства за разработваните от тях ваксини ваксините, които да бъдат използвани от 450-те милиона граждани на Европейския съюз за ваксинация срещу коронавируса.

Комисията заяви, че целта на разговорите със Sanofi е да се сключи предварителна сделка за покупка, съобщава Ройтерс.

"Договорът с Sanofi ще предвиди възможност всички държави членки на ЕС да закупят ваксината“, се казва в съобщение на ЕК.

"Предвижда се, след като се окаже, че ваксината е безопасна и ефективна срещу Covid-19, Комисията да разполага с договорна рамка за закупуване на 300 милиона дози от името на всички държави членки на ЕС.“

Говорител на Комисията заяви, че не може да коментира кога ще бъде обявена окончателната сделка и възможната цена за ваксината.

По-рано тази седмица преговорите на ЕС с фармацевтичните компании Sanofi, Pfizer и Johnson & Johnson попаднаха в безизходица по отношение на цената и начина на плащане, съобщиха пред Ройтерс представители на ЕС.

Други фармацевтични компании, които преговарят с ЕС, са френската Valneva, американската Moderna и немските биотехнологичните фирми BioNTech и CureVac.

По-рано през деня бе обявено, че правителството на Съединените щати е подписало споразумение със Sanofi и GlaxoSmithKline за предоставяне на двете компании на 2,1 милиарда долара за тестване и производство на коронавирусна ваксина.

Преди това Обединеното кралство се договори с двете компании, разработващи съвместната ваксина, за доставката на 60 милиона дози.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени