Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С 2,25 процента по-ниска цена на природния газ през август в сравнение с юли

Снимка: bulgargaz.bg

С 2,25 процента ще е по-ниска цената на природния газ през август в сравнение с юли. Решението е взето от Комисията за енергийно и водно регулиране. Окончателната ценова ставка е  приета в съответствие с променените условия на договора между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“, съобщиха от КЕВР.

Днес "Булгаргаз" ЕАД е изготвил и е внесъл актуализирано заявление за утвърждаване цена на природния газ за август, с включени исканите от КЕВР отчетни стойности на ценообразуващи компоненти към 31 юли 2020 г. Предложената за утвърждаване със заявлението от 1 август 2020 г. цена е в размер 18,67 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), която в сравнение с утвърдената за юли на 2020 г., е по-ниска с 2,25 на сто или с 0,43 лв./MWh.

В съответствие с изискванията на Наредба 2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, депозира в КЕВР на 10 юли 2020 г. заявление за утвърждаване цена на природния газ за август 2020 г., в размер 19,52 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от дружеството.

Предложената в заявлението от 10 юли цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващи компоненти, поради липсата на отчетна информация към момента на внасяне на заявлението.

В доклада на работната група на КЕВР, публикуван на интернет страницата на Регулатора, относно заявлението на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за м. август 2020 г., се съдържа предложение при утвърждаването на цената за август 2020 г., същата да бъде съобразена със стойността на спотовия компонент към 31 юли 2020 г.

В допълнение към това предложение, на 23 юли 2020 г. в "Булгаргаз" ЕАД е било получено писмо от Регулатора, с искане за предоставяне на отчетни ценообразуващи елементи, които към момента на внасяне на заявлението на "Булгаргаз" ЕАД - 10 юли 2020 г. не са били известни, се посочва в прессъобщението.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от