Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 50% спад на наетите на работа ученици в Кюстендилско спрямо миналата година

Снимка: Кирил Фалин, БНР

38 са наетите на работа ученици в първия месец от ваканцията, обявяват от Областната инспекция по труда в Кюстендил. Преди година са били  80, отбелязват от дирекцията.

Обяснението за по-малко наетите ученици е с Covid кризата - по-малко работодатели сключват договор с тейнейджъри, за наемане на работа, след като в дружествата и фирмите е трябвало да освободят работници част от работниците си.

Отпадна и дуалното обучение. До март само в Кюстендил имаше и около 15  ученици на дуално обучение - работеха в цех за кухненнско обзавеждане.

Веднага след въвеждането на извънредното положение тази форма на обучение беше спряна. Сега преобладаващо издадените разрешителни са  за сервитьори и  бармани или за работа в кухнята, 6-ма са продавач консултанти, а един - координатор проект.

Няма нито едно разрешително за производството.Шефът на инспекцията по труда инж.Валентин Златински коментира:

"Производството няма, няма, няма, не са искали, явно е трудно на всички, но това е явно с кризата, сигурно не ги и търсят".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от