Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Продължават археологическите разкопки край крепостта Ряховец

Снимка: Катя Чорова

За шеста година в крепостта Ряховец край Горна Оряховица ще се проведат археологически разкопки. Заради затрудненото си финансово състояние, Общината тази година няма да подкрепи проучванията с традиционната субсидия от 20 хиляди лева. Ще се разчита на парите, отпуснати от Министерството на културата.

Близо 20 хиляди лева е целевата държавна субсидия за тазгодишните разкопки в крепостта Ряховец. Проучванията с Историческия музей в Горна Оряховица ще са по-ограничени и ще бъдат съсредоточени в южното подградие с проучване на разкритата преди 30 години сграда и на две археологически ями, поясни ръководителят на разкопките Илиян Петракиев, археолог от Великотърновския исторически музей:

„Едната е от Елинистическата епоха. Ние сме успели да проучим половината от тази яма. Имаме и една яма, за която знаем, че е от 11-и век, и е интересна, че е свързана с печенежкото присъствие, и даже усядане в този район“.

В този археологически сезон ще продължи проучването и на северната крепостна стена на Ряховец, където миналата година беше открита бойна кула. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от