Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Кипър гласува против СЕТА

Парламентът на членката на ЕС Кипър гласува против ратификацията на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, посочвайки, че то не защитава адекватно кипърски стоки като сиренето халуми, съобщи ДПА, позовавайки се на местни медии.

37 депутати гласуваха против, а 18 за ратифицирането във вот в петък, като опозицията дойде от лявата партия АКЕЛ и социалистите, съобщи държавната телевизия РИК.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение CETA има за цел да улесни износа на стоки и услуги, от което имат полза потребителите и фирмите.

Споразумението вече условно е в сила, но трябва да бъде ратифицирано от всикчи 28 членки на ЕС, за да влезе напълно в сила, отбелязва БТА.

Халуми, полутвърдо сирене, често правено от смес от козе и овче мляко, е едно от националните ястия на Кипър и се изнася в големи количества.

Опозицията в Кипър посочва също, че CETA ще укрепи мултинационалните компании и ще доведе малките производители до катастрофа.

Правителствени служители заявиха днес, че Никозия ще се опита да договори някои изключения за кипърските продукти преди споразумението да бъде внесено отново в парламента за одобрение на по-късна дата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна