Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неудобната обувка може да провали излет в планината

Снимка: БГНЕС

Най-важното при предприемането на излет в планината е да имаме удобни обувки, каза за БНР Петър Георгиев, който в момента той преминава курс за планински водач към Асоциация "Планини и хора". 

"Това е от изключително голямо значение, тъй като ако обувката не е удобна или е по-градски тип, при сериозно натоварване на разнообразен терен, с разнообразен наклон и като тип терен - дали ще е камък, може да има вода някъде, да се прекоси някой поток, ако обувката е неудобна, тя може провали една разходка в планината с мазоли, неприятни протърквания на петите. Така че най-важното за мене е да имаме удобна обувка", подчерта Петър Георгиев, чиято страст към планината идва от детските му години, когато родителите му често правели излети в планината.

Какво да предприемем, ако се изгубим в планината?

"На първо време трябва да помислим преди колко време сме видели за последно човек, къде е бил, какво е правил там, т.е. ако знаем, че сме тръгнали от някоя хижа преди час и въпреки че нямаме телефон, все още сме на маркирана пътека и можем лесно да се върнем до хижата, това е добър вариант. Ако сме тотално изгубени и сме много в нищото, т.е. съвсем не знаем какво да правим и преценим, че там не можем да останем - нямаме провизии, нямаме храна, нямаме вода, нямаме топли дрехи, може би ако останем по средата на гората, може да се наложи да почакаме доста време някой да ни спаси и ако, разбира се, няма някой контузен, някой, който се придвижва трудно, винаги най-добре е да се слиза надолу", изтъкна Петър Георгиев.

"Трябва да се внимава с вида терен - да не се тръгне в някаква безцелна посока и да се стигне до отвесни скали, което също е сериозно препятствие, ако човек не обърне внимание, може да стане някой инцидент", предупреждава водачът.

Цялото интервю на Спас Крайнин и Зорница Близнашка с Петър Георгиев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени