Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската полиция разчисти протестиращите пред резиденцията на премиера

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската полиция е задържала рано тази сутрин 12 демонстранти, отказали да прекратят протеста пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху, предаде ДПА.

Високопоставен служител от ерусалимската полиция заяви, че към 2 часа след полунощ органите на реда са приложили "уместна сила" срещу шепата протестиращи, които не желаели да освободят улицата пред резиденцията. Един от демонстрантите обаче каза, че полицаите са били изключително агресивни, докато изблъсквали групата.

Демонстрациите срещу Нетаняху и антивирусната политика на неговото правителство, които стават всяка събота след залез слънце, привличат все повече хора. Вчера над 10 хиляди израелци се събраха пред официалната резиденция на 70-годишния премиер в Ерусалим; хиляди протестираха и в други населени места в страната.

Хората обвиняват Нетаняху, че прекалено рано е отслабил ограничителните мерки и че властите не били готови за втората вълна от разпространение на коронавируса.

Недоволство предизвиква и нивото на безработица, достигнало 20 на сто. Към икономическите искания има и политически - че дългогодишният премиер не може да стои на поста си, докато е подсъдим по обвинения в измама, злоупотреба с доверие и вземане на подкуп.

Бенямин Нетаняху отрича да е извършил нещо нередно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!