Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сачева за акцията на "Системата ни убива": Злонамерен политически хепънинг

Хората с увреждания се използват, обяви Веска Събева

Деница Сачева и представители на организации на хората с увреждания дадоха брифинг в сградата на МТСП.
Снимка: БТА

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева определи действията на група от инициативата "Системата ни убива" като акция за отвличане на вниманието и злоупотреба с каузата на хората с увреждания.

Коментарът Сачева направи по повод напрежението, възникнало снощи между група от инициативата на майки на деца с увреждания и полицията в района на Софийския университет "Свети Климент Охридски", след като те поискаха да се присъединят към протестиращите.

Министърът нарече провокативна акция и злонамерен политически хепънинг на Вера Иванова и Мая Манолова снощния инцидент с микробуса на инициативата "Системата ни убива". Тя е поканила представители на организации на хора с увреждания, които да изкажат своето мнение за случващото се по улиците на София и страната.

Деница Сачева заяви, че предпочита да говори с цифри и с факти какво е направило управлението досега за хората с увреждания. Тя подчерта, че от 245 милиона лева за хора с увреждания през 2009 година през настоящата 2020 година средствата за тази цел са нараснали с близо 922 милиона лева. Общо с пенсиите за 2020 година средствата са над 2,902 милиарда лева, като в това число са инвалидните пенсии, също и сумите, отпускани за лична помощ на хората, които се нуждаят.

Стандартът за социалните услуги е нараснал с 21 процента, 2 милиарда лева са разходите за пенсии, а 26 012 деца с увреждания получават помощи от държавата в размер на над 80 милиона лева, уточни министър Сачева.

От своя страна Веска Събева, която е заместник-председател на организацията на хората с увреждания, заяви, че случващото се по улиците на София не е редно за хората с увреждания. За пореден път, каза тя, хората с увреждания се използват за политически цели и за противопоставяне на едни хора с други.

Сега според нея за тяхната група хора са важни решаването на проблеми, свързани с пенсионирането на родители на деца с увреждания, които нямат стаж и не могат да се пенсионират. Трябва да се мисли в тази посока, както и ТЕЛК-овете, където има доста нерешени проблеми, добави тя.

Веска Събева призова протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива" да спрат с тази "злоупотреба".

Васил Долапчиев от Съюза на слепите подчерта, че подобни като дълбочина и мащаби промени в социалната система, каквито е направило правителството на Бойко Борисов, досега не са правени. Нови закони и наредби, визира той, които са спешни, също така и много задачи, които спешно трябва да бъдат решени за хората с увреждания чакат и призова в тези, които са на улицата, които пак „злоупотребяват с хората с увреждания, да престанат“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени