Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън спечели Гран При на Великобритания на три гуми

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън спечели старта за Гран При на Великобритания по изключително драматичен начин. На 2-о място завърши Макс Верстапен от Ред Бул, а третата позиция отиде у Шарл Льоклер (Монако).

Цялото състезание беше доминирано от шесткратния световен шампион, който обаче на метри от финала спука предна лява гума и това постави под сериозен въпрос крайната му победа. Все пак възползвайки се от солидната си преднина, макар и с раздрана на парчета гума Хамилтън труимфира първи с време 1:28:01.283.

Това е и 7-а победа за Хамилтън пред родна публика, а отборът му Мерцедес остава уверено начело в класирането при конструкторите. Победителят стартира днес от поул-позишън за трети пореден път.

Начело в класирането за Световния шампионат води Хамилтън с 88 точки, пред Ботас с 58 и Макс Ферстапен с 52. Британецът Ландо Носир от Макларън Рено е 4-и с 36, а третият от днес Льоклер е 5-и с 33. След него са Алекс Албон с 26 и Серхио Перес с 22.

Верстапен остана на 2-ата позиция на +5.856 секунди, като се възползва от сходен инцидент на Валтери Ботас. Две обиколки преди края Ботас спука предна лява гума преди излизането от завой номер 5. Това означаваше, че той трябва да измине почти цяла обиколка, за да стигне до бокса. Времето беше крайно недостатъчно и въпреки доброто каране, Ботас трябваше да се примири с 11-о място днес. Изоставането пък даде сериозни надежди, че Хамилтън с лекота ще си гарантира 7-ата титла във Формула 1.


Трети е Льоклер с изоставане на 18.474, а след него се наредиха Даниел Рикардо на 19.650, Ландо Норис на 22.777 и Естебан Окон на 26.937. Карлос Сайнс също спука предна лява гума в последната обиколка, когато вървеше на 5-о място, а аварията му костваше точките днес.

Световният шампион Люис Хамилтън не започна по най-добрия начин, но успя да зарази лидерската си позиция след атака на Валтери Ботас. Нещо повече- съотборникът на Хамилтън дори трябваше да пази и 2-ата си позиция при атаката на третия Верстапен. Все пак Валтери остана втори, а трети е звездата на Ред Бул.

Кевин Магнусен (Хаас) създаде първия инцидент, което наложи влизането на колата за сигурността веднага след старта.

В 13-ата обиколка тежка катастрофа претърпя Даниил Квят от Торо Росо. Руснакът отпадна, след като се завъртя и се разби в мантинелите и за втори път колата за сигурност трябваше да влезе на трасето. Нико Хюлкенберг отпадна още преди началото на гонката заради технически причини, Кевин Магнусен се сблъска с Алекс Албон в първото завъртане, а третият отпаднал беше Квят. Машината на Квят получи наистина сериозни поражения след удара в оградата, а той напусна без помощ мястото на катастрофата.

Календарът на Формула 1 заради пандемията от коронавирус претърпя съществено прекрояване. 13 състезания ще се проведат в съкратения сезон, а следващото състезание Emirates Formula 1 ще се проведе на 9-и август отново на Силвърстоун.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!