Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Ананиева: Тежко ще е за състезателите да играят без публика

Ина Ананиева: Не знам дали ще остана треньор на ансамбъла след Игрите в Рио
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 10 август нататък всяка седмица в продължение на месец ще се проведат различните държавни шампионати по художествена гимнастика в  зала "София.

Домакин на турнира, който ще е за ансамбли, е спортен клуб „Левски-Илиана“.

„Опитваме се да живеем по този начин. Три месеца залите бяха затворени. След това под страхотни инструкции и указания отворихме залите. Започнахме да работим. Предстои ни един тежък месец. Всяка седмица ще имаме държавни първенства. Като организация Българската федерация изготви страхотни указания към всеки клуб домакин. Смятам, че ако се спазват, а това ще стане, защото спортистите сме изключително дисциплинирани, ще успеем да проведем държавните първенства спокойно, както за децата, така и за треньорите и родителите. Няма да има публика. Тежко ще е за състезателите да играят пред празна зала. Тежко ще е и за родителите, които с трепет очакват да видят дъщеря им какво ще направи на състезание. Но…няма как. Ситуацията е такава. Всеки ден заразените са все повече. Трябва да спазваме абсолютно всички изисквания. Състезанието за ансамбли ще е най-атрактивно. Ще е за четири възрасти – девойки до 10 години, девойки – младша възраст, девойки – старша възраст и жени. Във всяка възраст има между 15 и 18 заявени състава. Общо някъде около 320 състезателки“, сподели специално за БНР Ина Ананиева – президент на „Левски-Илиана“.

Ансамбълът ни на финал в Рио де Жанейро

Треньорката, която изведе ръководения от нея ансамбъл до бронзовите медали на олимпийските игри в Рио де Жанейро коментира отлагането на най-големия спортен форум за 2022 заради пандемията.

„Смятам, че това е най-тежкото, след една контузия, което може да се случи на един състезател. Всеки знае, че мечтата и голямата цел на професионалните спортисти е Олимпиадата. Да отменят такъв голям форум – решението е правилно. Не мисля, че ще е фатално дори и за тези спортисти, които са в по-напреднала възраст. Фатално ще е, ако я отменят окончателно. Защото има състезатели, които са се трудили не четири, а 8 или 10 години и за тях ще е фатално“


Ина Ананиева сподели и мнението си дали единственото голямо международно състезание за 2021 година – европейското първенство в Киев през октомври ще се проведе:

„Смятам, че европейското първенство в Киев няма да се проведе. Това е мащабно състезание, с много участници от държави, които бяха много засегнати от вируса. Дано да го има, защото това ще е светлина в тунела за всеки един състезател. За девойките, които са последна година в тази възрастова група, това им беше надеждата, да участват на европейското първенство. Това за тях ще е цел.“



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна