Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите на затворите в протестна готовност, чакат 200 щатни бройки

| обновено на 03.08.20 в 14:50
Снимка: Добромир Видев

До 1-ви септември служителите на затворите остават в протестна готовност. Това заяви Ивайло Григоров от Синдиката на служителите на пресконференция пред сградата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в София.

Сутринта той е получил обещание от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, че след 1-ви септември ще бъдат намерени възможности за увеличаване на щатовете за затворите поне с 200 бройки.

„Гарантира поне това, което каза в телефонния разговор - отпускат 200-те бройки, дата 1-ви септември, ще ги има заложени в двете щатни разписания, което означава, че ще могат да бъдат обявени конкурси. Нуждата от тия бройки, от миналата година сте наясно, видяхте, бягствата от общежития от открит тип, големите затвори в страната също са доста претоварени, ясно доказателство за това са нивата на извънреден труд, който полагат служителите“, коментира Григоров.

С писмо до медиите от Синдиката на служителите в затворите (ССЗБ) уведомиха по-рано за пресконференцията, която се проведе по повод нарастващото недоволство и разочарование от неспазено обещание на министър-председателя Бойко Борисов.

На 31 октомври той пое ангажимент да се разкрият нови 200 щатни бройки в дирекция „Изпълнение на наказанията“ и дирекция „Охрана“. Това решение беше обявено публично от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който заяви тогава, че за целта са осигурени допълнителни 7 млн. лева в бюджета на ведомството за 2020 година, след като надзирателите обявиха стачна готовност.

„Смятам, че с това разпореждане на министър-председателя синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания, като припомням, че досега са удовлетворени исканията им за увеличение с 10% на възнагражденията, включително и всички искания, които касаят установяване на по-добър регламент в законодателството във връзка с осъществяване на тяхната дейност и условията на труд... Имаме непрекъснат добросъвестен диалог със синдикатите. Смятам, че синдикатите имат основанията да имат претенции. Въпросът е тези претенции до каква степен би могло да бъдат обезпечени от държавния бюджет“, това каза министър Данаил Кирилов на 31 октомври 2019 г.

Ивайло Григоров припомни, че сега трябва да се наваксат загуби сред работещите в затворите още от 2015 година. Тогава бяха реализирани големи съкращения по времето на второто правителство Борисов с министър на правосъдието Христо Иванов: 

„През 2015 година бяха извършени едни нелепи съкращения. Без ясен анализ и оценка на въздействието върху системата. Преди самите 10% съкращения имаше анализ от външни експерти, съвместно с двете главни дирекции „Изпълнението на наказанията“ и „Охрана“, за нуждата от допълнителни 1360 бройки. На фона на това беше извършено 10-процентно съкращение. След като първите 200 бройки бяха назначени през 2019 година, през септември, по време на бюджетната процедура 2019 година, установихме, че пари за допълнителни нови 200 щата няма осигурени. При водени преговори в началото на март месец поставиха ултиматум от седмица да бъдат заложени в щатното разписание. Но поради обявяване на пандемичната обстановка в страната, дадохме отсрочка на исканията си. Като господин Стоянов, главен секретар на Министерство на правосъдието, беше поел ангажимент - 5 март, мисля, че беше срещата - за дата 1-ви юли - краен срок. Залагане в щатните разписания на двете дирекции. Съответно и в последствие започване на конкурси. 1-ви юли мина. Сега е 1-ви август. Към този момент бройките ги нямаше“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна