Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект в синтез на традиционното и модерното в изкуството

Хуманоидният робот-художник Ai-Da
Снимка: wikipedia.org

Изкуството е една от областите, която се смята за запазена територия на човешкия индивид. Или по-скоро се смяташе. Първата изложба на хуманоиден робот вече е факт. И то с типични картини на традиционното изкуство, дори скулптури. 

Изкуственият интелект вече пише книги, а сега си е поставил една доста амбициозна цел - да довърши Десетата симфония на Лудвиг ван Бетовен.

Всички тези примери са показателни, че технологиите, свързани с изкуствен интелект, вече навлизат устремно и в сферата на изкуството, но все още не са в състояние да заменят човека. А причината за това е, че изкуственият интелект все още е лишен от съзнание и въображение. Творбите,  които сега са създават от него интелект, са въз основа на изчисления и алгоритми, създадени от човека, коментира пред Радио София Ангелина Грозева, млад журналист, специализирал изкуство и нови технологии.

Един от интересните примери за приложение на тези технологии в изкуството е в областта на театралния пърформанс, където алгоритми на изкуствен интелект генерират движения, подобни на извършваните от танцьорите, и ги пресъздават на интерактивна стена в дигитално пространство.

Поглеждайки напред във времето, когато хуманоидните роботи биха придобили съзнание, може да предположим, че те ще имат много по-големи приложения в най-различни области, но и ще превъзхождат хората, а няма да бъдат само помощно средства, отбеляза Грозева. 

Повече любопитни подробности за приложенията на изкуствения интелект в изкуството - чуйте в интервюто на Елмира Джома и Лъчезар Христов с Ангелина Грозева. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени